Aan het College van B&W en de Gemeenteraad

Lemmer, 24 december 2014.

Geacht College en mederaadsleden.

Na de op 11 en 12 december j.l. gehouden gemeenteraadsvergadering, waar uiteindelijk geen concreet besluit over opvang van vluchtelingen is genomen, is het College met het COA in overleg getreden. Van dat overleg is bekend geworden dat het COA afziet van het onderbrengen van vluchtelingen in Mooi-Gaasterland in Rijs en dat het College voornemens is te onderzoeken waar in of bij Balk, Joure of Lemmer een AZC gevestigd zou kunnen worden.

In dit verband wil ik u wijzen op de lokatie Broek-Zuid, waar de Gemeente zelf grond in eigendom heeft, wat een snelle realisatie mogelijk kan maken. Bovendien is Broek-Zuid de Gemeente financieel een blok aan het been en zou dit door de COA-vergoeding gecompenseerd  kunnen worden. Ook zou aan de veel gehoorde eis van korte afstand tot de voorzieningen voldaan kunnen worden.

De NCPN is voornemens een motie met o.a. bovengenoemde strekking aan de Gemeenteraad voor te leggen. Omdat opvang van vluchtelingen in Rijs e.o., maar ook elders vaak reacties oproept en mede daarom geen eenvoudige zaak is, leek het mij verstandig een en ander nu al per brief kenbaar te maken.

Hoogachtend,

R Visser,
gemeenteraadslid De Friese Meren (NCPN)