THUISZORG WEER IN GEVARENZONE

De zorgelijke berichten over de thuiszorg komen nu ook dichtbij. Thuiszorg Zuidwest-Friesland heeft het contract met de gemeenten Súdwest-Fryslân en Littenseradiel opgezegd. Met De Fryske Marren is deze thuiszorgorganisatie nog in onderhandeling over het contract, zodat ook het voortbestaan van de thuiszorg in onze gemeente gevaar loopt. Het NCPN-gemeenteraadslid Rinze Visser heeft zich inmiddels met schriftelijke vragen tot B&W van De Fryske Marren gewend.

Visser vraagt het college om alles in het werk te stellen tot een oplossing te komen, opdat de hulp aan zorg behoevende mensen in stand blijft, er een niet nog verdere vermindering van het aantal uren hulp zal plaats vinden en dat een en ander niet ten koste van de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden van het personeel zal gaan. Verder vraagt het NCPN-raadslid of B&W het zo langzamerhand niet met de NCPN eens zijn dat marktwerking in en de decentralisaties van het rijk naar de gemeenten van de zorg een funeste uitwerking zullen hebben voor zieke en gebrekkige mensen en voor het personeel in de zorg.

Ook wordt gevraagd of B&W het ook niet zo langzamerhand met de NCPN eens is zijn dat er een specifieke reserve als buffer voor tegenvallers in het sociaal domein nodig is. Het raadslid vindt dat het college de gemeenteraad van de onderhandelingen op de hoogte moet houden.