Veelgestelde vragen

De NCPN-Amsterdam staat altijd open voor discussie met belangstellenden over waar we voor staan en wat we doen. Een aantal vragen komt hierbij steeds weer terug. We hebben een aantal van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met ncpn@ncpn.nl

Wat is marxisme-leninisme?

Het marxisme-leninisme is de theorie die verklaart wat het kapitalisme is en hoe we er tegen kunnen strijden. Het werk van Marx, Engels, Lenin en anderen geeft inzicht in hoe de maatschappij is ingericht, hoe de werkende klasse wordt uitgebuit, en hoe we tot een socialistische samenleving kunnen komen, waarin de werkende mensen zelf de macht hebben.

Wat is het verschil tussen socialisme en communisme?

Een communistische maatschappij is een samenleving waarin klassenverschillen, uitbuiting, onderdrukking en de staat afgeschaft zijn, waarin de productiemiddelen gemeenschappelijk bezit zijn, waardoor iedereen zich ten volle kan ontplooien.

Het socialisme is de eerste fase van deze nieuwe maatschappij. In een socialistische staat heeft de werkende klasse de macht over de bedrijven en de staat. In het socialisme worden klassenverschillen en de staat afgebouwd als overgang naar een communistische samenleving.

Wat is het verschil tussen het NCPN-Amsterdam en sociaaldemocratische organisaties?

De NCPN-Amsterdam is voor verbeteringen en hervormingen die de levensomstandigheden van de bevolking verbeteren. We realiseren ons alleen wel dat deze hervormingen alleen door klassenstrijd kunnen worden verworven, en ook door strijd verdedigd moeten worden.

Uiteindelijk is het kapitalistische systeem niet hervormbaar: de heersende klasse biedt hervormingen aan om verdere strijd af te wenden, maar als de economische situatie het nodig maakt, schaffen ze die ook zo weer af. In de strijd voor verbeteringen moet daarom altijd het doel van socialisme worden ingebracht.

In Nederland is de Socialistische Partij een nieuwe sociaaldemocratische partij geworden, die steeds meer de positie inneemt die vroeger aan de PvdA toebehoorde. De SP gaat uit van het idee dat een sociaal kapitalisme mogelijk is, dat instellingen als de EU of de NAVO hervormd kunnen worden in het voordeel van de bevolking.

De SP probeert daardoor elke manifestatie van klassenstrijd in een parlementair kader te verwerken, met als doel zetels te winnen en koste wat kost mee te regeren, zelfs met rechtse partijen.