Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid, 26 tot 29 november, Brussel

Van 26 tot 29 november vindt in Brussel de Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid plaats. Het worden 4 dagen van debat, discussie, planning, film, cultuur en actie.

In november en december vindt de VN klimaatconferentie, COP16, plaats in Cancún, Mexico. Er bestaat een reëel gevaar dat de gesprekken ginds gebruikt zullen worden door de rijke, geïndustrialiseerde landen, multinationale ondernemingen en internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank, om te verdelen en privatiseren wat er over blijft van onze leefomgeving, en om ons valse oplossingen zoals agrobrandstoffen, kernenergie, GGO's, koolstofcompensaties en het opnemen van bossen in de koolstofmarkten op te dringen.

In België en doorheen Europa worden we momenteel geconfronteerd met onze eigen problemen betreffende klimaat- en sociale gerechtigheid: het risico van een nieuwe generatie van kool- en nucleaire centrales, een gevaarlijk zwak, nationaal klimaatbeleid, strenge soberheidsmaatregelen die worden opgedrongen als antwoord op de economische crisis in plaats van een 'rechtvaardige transitie' naar nieuwe duurzame vormen van productie en consumptie.

Activisten van milieu- en sociale bewegingen van over gans Europa zullen daarom samenkomen in Brussel van 26 tot 29 november om ideeën, ervaringen en visies op klimaat- en sociale gerechtigheid in Europa uit te wisselen.

Maak nu reeds plannen om deel te nemen en verspreid deze oproep via je netwerken. Laat het ons weten indien je zou willen deelnemen zodat we ons een idee kunnen vormen van het aantal deelnemers dat ons zal vervoegen.

Dit evenement wordt georganiseerd door Europese en Belgische milieu- en sociale bewegingen, waaronder Friends of the Earth, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid en La Via Campesina. We zijn nog steeds op zoek naar groepen en individuen die ons kunnen helpen bij de organisatie van dit evenement, of die een workshop, filmvoorstelling of andere activiteit willen organiseren.

Zondag 28 november 's namiddags zullen we de Belgische Klimaatcoalitie vervoegen voor het evenement 'Zingen voor het Klimaat', om nog een stem van klimaatgerechtigheid aan het gebeuren toe te voegen.

Meer info:

Volgend op de Assemblee zullen de Young Friends of the Earth Europe, tijdens de 2 weken durende VN Klimaattop, een samenkomst organiseren te Brussel. Meer informatie hieromtrent volgt binnenkort.

Voor en tijdens de Assemblee zullen we boodschappen verzamelen die meegenomen zullen worden naar de VN onderhandelingen in Cancun om ze er te delen met de sociale bewegingen en de onderhandelaars die ginds verzamelen.

Meer informatie over de Assemblee en over hoe je kan deelnemen: info@ClimateAssembly.org Webstek: http://climateassembly.wordpress.comm

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019