Overpeinzing

Omzet Achmea stijgt fors
Bankverzekeraarsgroep Achmea boekt in 1999 volgens voorlopige cijfers met 14,7 miljard gulden een 11 procent hogere omzet. Het concern voorziet een nettowinst van ongeveer 630 miljoen gulden, 4 procent meer dan in 1998.
Achmea is het relatief onbekende moederbedrijf van onder meer Zilveren Kruis, Centraal Beheer PVF, FBTO en Staal Bankiers.
Voor 2000 verwacht Achmea een duidelijke groei van de winst. De samenwerking van Achmea met het GAK wordt waarschijnlijk uitgebreid. Achmea heeft haar winstgroei over 1999 te danken aan het bankbedrijf en het vermogensbeheer. (Apeld.C., 3-1-00)

SER-topman waarschuwt: Laat poldermodel intact
Het kabinet dreigt het poldermodel om zeep te helpen. Die vrees uit de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), H.Wijffels (ex-RABO). "Als het kabinet onverkort aan de reorganisatieplannen van de sociale zekerheid vasthoudt, worden sociale partners op cruciale onderdelen van het beleid het veld uit gestuurd", waarschuwt hij. Volgens Wijffels dreigen de betrokken partijen - het kabinet, werkgevers en werknemers - zich te fixeren op het eigenbelang. (Apeld.C., 3-1-00)

RABO en Achmea: geprivatiseerde sociale zekerheid
In juli 1998 zijn RABO en Achmea overeengekomen om een fusie voor te bereiden. Als deze fusie rond komt zal de nieuwe holding op basis van de huidige gegevens de grootste partij zijn op de verzekeringsmarkt. De combinatie zal ook drie van de vijf uitvoeringsinstellingen voor werknemersverzekeringen (vet JC) onder haar hoede krijgen. RABO is al via Interpolis betrokken bij Cadans en GUO; Achmea is betrokken bij het GAK, dat alleen al 60 procent van de markt van werknemersverzekeringen beheerst. Tezamen zullen zij een verbintenis hebben met 332.000 werkgevers en in totaal 4,9 miljoen werknemers, wier verzekeringen een waarde van 30 miljard gulden (1998) vertegenwoordigen. De combinatie RABO-Achmea wordt verder de grootste op het gebied van het externe beheer van pensioenvermogens. Met Robeco erbij wordt het totaal beheerde vermogen 275 miljard gulden. (bron: Atlas van de Macht, Ketchup press, 1998)