Colombia: Eenzijdige wapenstilstand door het FARC-EP

Van de redactie buitenland (*)

In het belang van het Colombiaanse volk schortte het FARC-EP de militaire aanvallen en andere militaire acties tegen de veiligheidsdienst van de staat op. De eenzijdige wapenstilstand gold van 20 december tot 10 januari 2000. Doel van deze wapenstilstand was, dat alle Colombianen de feestdagen en de wisseling naar het nieuwe millennium in vredige rust met hun familie en vrienden konden vieren, zonder gebulder van wapens en zonder gewapende confrontaties met alle verschrikkingen van dien.

Tegelijk met het ingaan van de 20 dagen van bestand, behielden de strijdende eenheden van het FARC-EP zich het recht voor, indien noodzakelijk, op iedere vorm van agressie door troepen van de staat of paramilitaire eenheden adequaat te reageren, inclusief het inzetten van militaire middelen van de diverse eenheden of van het gehele volksleger.

 

Het eenzijdig, door het FARC-EP uitgeroepen, bestand bevestigt weer eens tegenover het Colombiaanse volk en de internationale gemeenschap de vastberaden politieke wil van de gewapende organisatie van het volk om haar aandeel in de weg naar de vrede te nemen. Door gesprekken en onderhandelingen een rechtvaardige en duurzame vrede bereiken is hun hoogste streven. Echter iedereen die Colombia kent, weet: deze vrede kan alleen dan duurzaam zijn en zo tot een nieuw Colombia leiden, als hij gegrondvest is op sociale gerechtigheid, als de meest navrante misstanden weggevaagd worden: honger, het misdadige systeem van UPAC, dat leidt tot schulden onder en onteigening van grote delen van het volk, rampzalig massaal ontslag, de gruwel van het opgelegde "neoliberale model", het voortdurende terrorisme van de staat. Zonder werkelijke vooruitgang op het gebied van werk en levensonderhoud, gezondheidszorg en onderwijs, zonder verbetering van de woonomstandigheden en het oplossen van het fundamentele landbouwvraagstuk, zal een nieuw Colombia niet mogelijk zijn, een Colombia waarvan het FARC droomt: onafhankelijk en geheel soeverein.

 

(*) Bewerking van een verklaring van het secretariaat van de generale staf van het FARC-EP: Manuel Marulanda Vélez, Alfonso Cano, Raùl Reyes, Timo León Jiménez, Iván Márquez, Jorge Briceño, Efrain Guzmán op 20 december 1999, in de bergen van Colombia. Bron: "Redresistencia", d.d. 21 december 1999, vert. uit het Duits Toos Plug.

Colombia krijgt IMF-lening
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekt Colombia een lening van 2,7 miljard dollar (5,8 miljard gulden). Het krediet, met een looptijd van drie jaar, moet het land helpen zijn economie weer op poten te krijgen, de inflatie binnen de perken te houden en de tekorten op de handelsbalans en de begroting te verkleinen. De onderhandelingen tussen Colombia en het IMF kregen in september vaart toen de regering besloot de koers van de munteenheid, de peso, los te laten. Tot dan was die aan de dollar gekoppeld. Nu zal de overheid alleen in de koersvorming ingrijpen als de markt wordt verstoord of als de betalingsbalans al te zeer uit evenwicht dreigt te raken. Colombia zit in een diepe recessie. Bovendien heeft het land te kampen met hevige gevechten van guerrillagroeperingen. Zondag liet de regering weten dat het akkoord met het IMF een nieuwe clausule bevat, volgens welke Colombia de doelstellingen die als voorwaarde aan de lening zijn verbonden, niet direct hoeft te halen als het een vredesakkoord met de guerrilla's weet te sluiten. Het IMF zelf heeft daar niets over gezegd. (NRC, 21-12-99)