Cuba wint Elian's Vrijheid!

VS gedwongen Cubaans kind naar huis te sturen

Van de redactie buitenland

De New York Times maakte vorige week woensdag bekend dat de Amerikaanse immigratiedienst INS had besloten dat "Elian Gonzalez" rechtmatig "verzorgd moet worden" door zijn vader en familie in Cuba. (Alsof de VS-regering enig recht heeft op "het verlenen van toestemming voor de verzorging" van welk Cubaans kind onder welke omstandigheden dan ook). Elian Gonzales hoort bij zijn vader in Cuba.

Ontvoering in Miami

Deze beslissing betekent een belangrijke stap op weg naar de overwinning. Cuba's lange, enorm energieke, nationale campagne voor de vrijheid van dit Cubaanse kind begint vruchten af te werpen. De terugkeer naar zijn huis en familie moet zo snel mogelijk plaatsvinden, na het afschuwelijke trauma van de dood op zee van zijn moeder en haar metgezel, die het kind illegaal en zonder de rest van zijn familie te hebben geïnformeerd, ontvoerden.

Dat het kind getuige moest zijn van de dood door verdrinking van zijn moeder, in haar dwaze verlangen naar de illusie van rijkdom in het "land van de onbegrensde mogelijkheden", betekende voor hem enorm lijden, dat jaren van herstel zal kosten, als dat al mogelijk is.

Hij overleefde een verschrikkelijke levensbedreigende ontvoering en zag zijn moeder sterven, om daarna het slachtoffer te worden van wreed psychologisch misbruik, toen hij terechtkwam in een politieke circusvoorstelling door de cynische en hysterische Miami-vluchtelingen, met lafhartige medeplichtigheid van de VS-regering en belangrijkste media.

Wij hopen dat deze schandelijke episode snel beëindigd zal zijn door de onmiddellijke terugkeer van het kind naar zijn huis en dat de VS-regering niet toe zal geven aan de druk van de ultra-rechtse Miami-kliek en zich in het openbaar zal verontschuldigen. Het lijkt ons noodzakelijk dat de VS tot betaling van de schade zullen overgaan, om op die manier enige steun te verlenen aan Elian en zijn familie bij het genezen van het langdurige en diepe letsel dat hem is toegebracht als gevolg van de rancuneuze en wraakzuchtige haatcampagne tegen het volk en de regering van Cuba door de VS. Elian Gonzalez en zijn familie verdienen respect, waardige steun, en boven alles, privacy.