Philips Terneuzen: spaarlampenafdeling sluit!

Door Luk Brusselaers

Op maandag 20 december viel dan uiteindelijk het besluit van de Philips-directie; de spaarlampenafdeling van Philips Lighting gooit 280 mensen op straat. Ze worden bedankt voor hun inspanningen. Maandag 27 december heeft de directie haar besluit dan formeel meegedeeld aan de ondernemingsraad.
Reeds in de twee vorige nummers van Manifest is uitvoerig ingegaan op de situatie rondom Philips Lighting Terneuzen, het verhaal is nog niet teneinde.

De bonden, zich verschuilend achter de ondernemingsraad van de Philips-vestiging te Terneuzen, zijn tot op heden steeds trouw gebleven aan hun 'realistische' opvatting; met andere woorden geaccepteerd wordt, dat de kapitalistische principes van winst behalen voor de ondernemer het uitgangspunt zijn voor het al dan niet instandhouden van een bedrijf. Geen winst, geen bedrijf, sorry voor de werknemers dan maar! Met een dergelijke redenering raakt noodzakelijkerwijze elke werknemer vroeg of laat aan de bedelstaf en is elke werknemer overgeleverd aan de willekeur van de kapitalisten.

Meedenken leidt alleen tot uitstel
Bij Philips Lighting werd de kar naar buiten toe officieel getrokken door de ondernemingsraad, die een alternatief plan had ontwikkeld. De spaarlampenafdeling zou wel renderend kunnen worden gemaakt, waardoor het bedrijf instand zou kunnen blijven. De noodzaak om het bedrijf, omwille van de winsten, naar Polen (Pila) te verhuizen zou vervallen. De ondernemingsraad (daarin gesteund door de bonden) trachtte met haar alternatieve plan de Philips-directie ervan te overtuigen dat winst maken in Terneuzen nog steeds kan!
Tegelijkertijd hield dit plan een concentratie in van de spaarlampenproductie in Terneuzen, hetgeen dan weer een bedreiging zou vormen voor andere Philips-vestigingen (zoals in Roosendaal)!
Bij het conflict met Philips in 1995, werd eveneens de ontslagdreiging gereduceerd tot toen 'maar' 100 werkers, nadat er een onderzoeksbureau werd ingeschakeld door de bonden. Net als nu, kwam het er blijkbaar op aan, een beter plan te ontvouwen dan de Philips-directie, om zodoende de werkgelegenheid te kunnen behouden. Tijdelijk, zo blijkt nu maar weer.

Telkens werd dus meegedacht binnen de kapitalistische normen van winst en verlies. Als vanzelfsprekend kan een dergelijke 'realistische' tactiek niet positief uitpakken voor de werknemers. Hooguit, zoals in 1995, kan er door de meedenkers wat bijgeschaafd worden, opdat er - op korte termijn dan - een minder negatieve oplossing uit de bus rolt.

Arbeiderssolidariteit nodig
Het alternatieve OR-plan werd door een werkgroep bestudeerd die bestond uit drie deskundigen van de directie, drie van de bonden en drie van de ondernemingsraad. Dat was begin december de aanleiding om de wilde staking, weliswaar direct erkend door de bonden, af te breken.
De conclusie van deze werkgroep is nu alsnog, dat verplaatsing van de spaarlampenfabriek naar Polen op korte termijn rendabeler is. Het OR-plan zou volgens de werkgroep te lucratief uitvallen. De bonden hebben alsnog geprobeerd om beide conclusies in elkaar te laten schuiven en de werkgroep een nieuw onderzoek te laten verrichten. De Philips-directie zag hier echter geen heil meer in en handhaafde het meegedeelde besluit van 4 oktober 1999, namelijk de sluiting van de 'burners-afdeling' te Terneuzen.
De Philips-directie nodigde inmiddels de bonden uit voor het uitwerken van een 'sociaal plan'.

De werknemers beslisten in grote meerderheid om de staking te hervatten op 20 december en om andere fabrieken bij de staking te betrekken. Op 21 december 1999 werd er alvast één dag gestaakt, terwijl het actiecomité zich zou buigen over de organisatie van prikacties en estafettestakingen in 2000. Op 23 december 1999 zou bekeken worden hoe andere vestigingen bij de strijd zouden kunnen worden betrokken. Terecht immers wordt aangegeven, dat de Philips-plannen zich zeker niet zullen beperken tot Terneuzen.
Uitgangspunt moet daarbij zeker niet worden, dat elke ondernemingsraad met eigen plannen komt ten behoeve van het eigen bedrijf, zoals in Terneuzen! Het trachten te centraliseren van de productie in het eigen bedrijf, eventueel zelfs ten koste van collega's in andere bedrijven komt de gevraagde solidariteit zeker niet ten goede! Volgens de werkers was er trouwens tot op heden niet echt genoeg gedaan om solidariteit bij andere bedrijven te organiseren.

Kapitalistische logica geen natuurwet
Zoals eerder in Manifest beschreven, komt de redding van de werkgelegenheid er zeker niet door met de ondernemers mee te gaan denken, om de winsten veilig te stellen! In dat geval kan men niet anders dan uiteindelijk tot dezelfde resultaten komen als de bedrijfsleiding zelf en krijgen de werkers dus altijd de deksel op hun neus.
De kapitalistische logica is de oorzaak van veel ellende en deze wetten zijn geen vaststaand gegeven, geen onvermijdelijke natuurwet. De kapitalistische logica en wetten zijn te bestrijden, ze zijn vervangbaar en zullen moeten worden vervangen. Toegeven aan de internationale spiraal van afbraak moet uiteindelijk uitmonden in misère, fascisme en oorlog!
De staking, de bezetting van de bedrijven, is nog altijd DE manier om de kapitalisten in hun hart zelf te treffen: hun productie, hun winst.
Wanneer de bonden Philips echt op de knieën willen dwingen, in het belang van de werkers in Terneuzen, maar ook in het belang van de Philips-werkers elders, dan moet Philips op grote schaal, middels stakingen en bedrijfsbezettingen, tot andere gedachten gedwongen worden. Het werk van de bonden moet zijn, bij alle bedrijven actie te organiseren en niet elke ondernemingsraad oplossingen te laten uitdokteren voor het eigen bedrijf, opdat Philips toch nog winst zou kunnen blijven maken!

Terecht voelen sommige werknemers van Philips-Terneuzen zich om de tuin geleid door de voorbije activiteiten. De pers (PZC 21/12/99) heeft het over het murw gebeukte personeel bij Philips. De gevolgde werkwijze voor behoud van de werkgelegenheid in Terneuzen bij Philips past ongetwijfeld in het straatje van de Philips-directie, die zeker niet gediend is van een aanhoudende staking, uit te breiden naar andere Philips-vestigingen. Wat is er efficiënter dan iedereen aan de praat te houden, te ontmoedigen en indien mogelijk op persoonlijk initiatief te laten vertrekken?
Met het OR-plan werd, met instemming van de bonden, feitelijk de lont uit het kruitvat gehaald! De officiële mededeling dat Philips vast zal houden aan haar eerdere beslissing om de spaarlampenafdeling in Terneuzen te sluiten kwam - niet toevallig - vlak voor Kerstmis, een periode dat er veel arbeiders vrije dagen hebben opgenomen.

De hele aanpak van de staking te Terneuzen door de bonden, noopt tot nadenken in het belang van de toekomst! De congresnota van FNV Bondgenoten pleit voor decentralisatie! Het collectieve machtsmiddel van de CAO wil men terugbrengen tot 'raamafspraken' op het nationale vlak en verdere afspraken per bedrijf, per ondernemingsraad, uiteindelijk eindigend bij de individuele werker. Concurrentie tussen de werkers onderling is dan het resultaat, terwijl de kapitalisten als lachende derden zullen toekijken.
Men tracht dit voor te stellen als 'dicht bij de werkvloer', realiseerbaar maken van op maat gesneden maatregelen, democratisch en zo meer, maar uiteindelijk zal het steeds de 'baas' zijn die bepaalt! De huidige machtsverhoudingen zijn zo, dat een ondernemingsraad ondergeschikt blijft. De kracht van de werkers ligt nu juist in de massaliteit. Niet voor niets zijn werkgevers enthousiast over flexibele en decentrale CAO's!

En in Polen? Of men daar gelukkiger is met Philips als 'lage lonenland'-producent valt ook zeer te betwijfelen. De destijds in Polen door Philips opgekochte lampenfabriek werd in hoge mate afgeslankt, honderden arbeiders verloren toen hun baan, terwijl de werkvoorwaarden voor de achterblijvers heel erg verslechterd zijn in vergelijking met hun situatie voor de terugkeer naar de kapitalistische 'democratie'.

Wat Philips Terneuzen betreft: het ziet er eerder naar uit, dat de bonden en de ondernemingsraad straks met een 'slikken of stikken'-sociaal plan voor de dag zullen komen, waar de ontslagen werkers alleen ja of nee tegen kunnen zeggen. In afwachting 'bekvecht' Philips met de vakbonden en de voorzitter van de ondernemingsraad voelt zich als 'leugenaar' opzij gezet door de Philips-directie. In elk geval geeft de OR-voorzitter reeds aan, dat het plan als 'stand-alone'-plan niet haalbaar was. (PCC 22/12/99)

Een binnen de kapitalistische logica denkende vakbondsleiding kan geen strijd winnen tegen het kapitaal (Philips in dit geval). Veeleer leveren ze een bijdrage aan het zo rustig mogelijke verloop van de kapitalistische plannen met een bedrijf. De OR blijft intussen haar plan verdedigen en noemt de Philips-directie kortzichtig en cynisch, maar daar zal de directie niet van wakker liggen. De OR wil nog de wegen bewandelen die overeenkomstig de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) bewandeld kunnen worden. Of dat iets oplevert valt, bijna met 100 procent zekerheid, te betwijfelen.

Inmiddels hebben de bonden en de OR gelukkig wel aangekondigd actie te gaan voeren vanaf januari 2000. Bij het landelijke kaderledenoverleg van de lichtdivisie van Philips zou de actiebereidheid in elk geval al groot zijn. Dat is zeker een positieve zaak, want actie, op zo groot mogelijk schaal, is uiteindelijk het enige juiste antwoord op de Philipsplannen. De Philips-werknemers op de werkvloer in Terneuzen zijn niet tevreden over de wijze waarop zij werden geïnformeerd door de bonden en de ondernemingsraad over de verdere gang van zaken.