Conferentie

Solidariteit voorwaarde voor succes!

Door Rein Schinkel

De laatste dagen van 1999 struikelde men in de media over elkaar heen met jaaroverzichten. Veel uiteenlopende onderwerpen kwamen aan bod, maar de boventoon voerde toch wel de economische groei. Onbelicht hierbij bleef echter hoe die economische welvaart ontstaat en wie zich de winst toeëigenen. Paars en de wensen van de multinationals volgend houden de media zich aan het protocol: verslechteringen positief blijven benaderen!
Door bedrijfssluitingen, als gevolg van de mega-fusies, worden duizenden werkers op straat geschopt, waarbij men dan triomfantelijk roept dat er zulke uitstekende sociale afvloeiingsregelingen bestaan. De praktijk leert echter dat de getroffen gezinnen er in veel opzichten, sociaal, cultureel en mentaal, op achteruitgaan. Eenmaal verstrikt in de zogenaamde opvangnetten als melkert-, WIR- en WIW-banen gaan veel toekomstplannen in rook op en worden talloze gezinnen ontwricht. In de jaaroverzichten wordt heel summier ingegaan op de acties tegen de bedrijfssluitingen, de massale acties en demonstraties van werkers in het openbaar vervoer, de gezondheidszorg, door ouderenbonden en de jongeren in hun strijd voor beter onderwijs. Soms leverden deze acties successen op wanneer het ging over betere salariëring of als - onder druk van haar leden - vakbondsbestuurders moesten opkomen voor verbeteringen bij de CAO-onderhandelingen. Maar wat brengt 2000? Bij voorbaat is er al aangekondigd dat vanaf 1 januari 2000 veel provinciale en gemeentebelastingen omhoog gaan. Ook komen er drastische accijnsverhogingen op benzine en andere brandstoffen terwijl ook het openbaar vervoer duurder wordt. Traditioneel vinden er weer huurverhogingen plaats en ook de ziekenfondsen laten zich niet onbetuigd. Kortom, tot meerdere glorie van de economische groei voor de rijken, krijgen de arbeiders het pakketje bezuinigingen op hun bordje gepresenteerd!

Het socialisme heeft de toekomst
Buiten de Nieuwe Communistische Partij-NCPN is er geen enkele partij die zich serieus en met volle overtuiging verzet tegen de wantoestanden die al deze maatregelen voor de bevolking met zich meebrengen. Omdat verzet alleen voor communisten niet voldoende is, organiseert de NCPN op 22 januari een sociaal-economische conferentie, waar gediscussieerd zal worden over de voortdurende afbraak door het kabinet van de verworven sociale rechten van de bevolking. Maar vooral ook over de huidige klassenverhoudingen, om tot de juiste strategieën te komen in de sociaal-economische strijd, waarin communisten vanuit een klassenstandpunt het voortouw moeten nemen. Met overtuigingskracht en geduldig doorzettingsvermogen zal de NCPN proberen om in eigen huis en elders de werkers (al dan niet uit het arbeidsproces gestoten) te organiseren. Het vraagt grote solidariteit, die op dit moment ver te zoeken is, om met elkaar de strijd aan te binden tegen de alsmaar oprukkende vernietigende krachten van de kapitalistische maatschappij. De NCPN en haar krant Manifest zullen, met zo helder mogelijke argumenten, de weg proberen te wijzen naar een socialistische maatschappij! Wij hopen dat de conferentie een bijdrage zal leveren aan het motiveren en activeren van de partij.