Sulami, een strijdbaar leven

Door Wil van der Klift

Midden december vond een interview plaats met de Indonesische vrouwenactiviste Sulami. Geboren op 15 augustus 1926 in Sragen (Midden-Java) in een traditioneel gezin, begon zij al op jeugdige leeftijd op te komen voor de positie van de meisjes en vrouwen, die overal waren achtergesteld.

Van het een rolde ze toen feitelijk in het ander. Haar betrokkenheid bij de linkse beweging kwam haar duur te staan. Een langdurige vrijheidsberoving door het Soeharto-regime volgde. Maar deze strijdbare vrouw mag dan qua postuur klein zijn, dat geldt niet voor haar wilskracht. Een vrouw die niet klein te krijgen is.
Op 73-jarige leeftijd is ze nog volop bezig. Nu is zij betrokken bij het onderzoek naar de moordpartijen in 1965/1966. Bronnen uit de kring van toenmalig verantwoordelijken spreken van drie miljoen doden, veel meer dan de cijfers die normaal worden genoemd. Haar organisatie zoekt op alle mogelijke manieren steun om het onderzoek naar de massamoorden te kunnen uitvoeren. Dat kan financieel zijn, maar ook door onderzoekers op te leiden of delen van het onderzoek uit te voeren door Nederlandse universiteiten of belangstellende individuen. Om die steun te verwerven was zij in Nederland.
Het dagelijks bestuur heeft al besloten om de steun aan Sulami en haar organisatie hoog op de agenda te plaatsen. De NCPN zal binnenkort starten met een campagne om tienduizend gulden in te zamelen. Manifest zal de komende periode - beginnend met het volgende nummer - veel aandacht aan deze kwestie besteden.