Overwinning door strijd

Procesgang gestopt; nu nog afblazen

Door Jan Cleton

Bijzonder verheugend is het dat bij het Hof van Beroep van Brussel, het verzoek tot wraking van de rechtbank van Nijvel, door de vervolgde ex-vakbondsvrijgestelden van de Forges de Clabecq, is ingewilligd. Opnieuw is bewezen dat fatalisme, de idee van 'je kan er toch niets tegen doen', het af moet leggen tegen eensgezinde volgehouden actie van de arbeiders en andere progressieve groepen. Werkelijke gerechtigheid zal uiteindelijk overwinnen, het kleine stapje dat nu gezet is, bewijst het maar weer eens.

Moedig was het optreden van de vakbondsvrijgestelden, van hun advocaten, van de mensen die zich steeds weer achter hen opstelden, hen bleven steunen, tegen alle tegenkrachten in. Zij lieten zich niet uit het veld slaan, wat juist de opzet van de tegenstanders was in de voorgaande strijd en de daarop volgende strijd in het proces. Zij zijn beloond voor hun inzet, hetgeen niet inhoudt dat de strijd gewonnen is. Ga zo door mannen en vrouwen!

Ommekeer nodig en mogelijk
De positieve uitspraak in het Clabecq-proces bewijst dat de volgehouden mobilisatie van de vakbondsbasis de tendens tot afbraak van vakbondsrechten kan keren. Het is verheugend dat het vonnis van het Hof van Beroep van Brussel het verzoek tot wraking van de rechtbank van Nijvel door de gewezen vakbondsvrijgestelden van Forges heeft ingewilligd. Deze uitspraak is het resultaat van de inspanningen die duizenden vakbondsactivisten sinds 14 maanden leveren om de beschuldigden van Clabecq te verdedigen.

De laatste maanden is in Belgiƫ een alarmerende verrechtsing in de sociale relaties opgetreden. Ondernemers doen bijna systematisch beroep op de rechtbanken om stakingen met hoge dwangsommen te breken, strijdvaardige vakbondsactivisten worden steeds vaker ontslagen, het proces tegen de dertien van Clabecq vond gedurende meer dan 20 zittingen achter gesloten deuren plaats. En recent velden de rechtbanken twee vonnissen waarbij voor het eerst sinds 1921 een staking bij voorbaat wordt verboden en dus het stakingsrecht miskend. In dit klimaat vormt de overwinning op het Clabecq-proces een lichtpunt, en hopelijk ook het begin van een ommekeer.