Demonstratie voor terugkeer naar Cuba van Elián Gonzales

Van een correspondent

De initiatiefgroep 'Elián Gonzales terug naar zijn vader', organiseerde op donderdag 20 januari van 12.30 tot 14.30 uur een demonstratie voor de ambassade van de VS in Den Haag. Aan de demonstratie namen een twintigtal vertegenwoordigers van verschillende organisaties deel, zoals de Nederlandse Steungroep Pastors for Peace, het Latijns Amerika Centrum Den Haag, de werkgroep Cuba Sol, de Filippijnse NDF en de NCPN.

Op vrijdag 21 januari werd in de VS een noodwet behandeld die het mogelijk moet maken om de gekaapte Cubaanse jongen Elián Gonzalez het Amerikaanse staatsburgerschap te kunnen geven, waardoor terugkeer naar zijn vader in Cuba juridisch bijna niet mogelijk meer zal zijn.

De jongen wordt door de meest reactionaire krachten in de VS feitelijk gekaapt, nadat hij door zijn moeder, zonder medeweten van de rest van zijn Cubaanse familie, gedwongen werd mee te gaan met een riskante poging om de VS te bereiken. Elián was de enige overlevende. De VS en de anti-Cubaanse lobby in Miami misbruiken de jongen voor hun politieke doeleinden en willen koste wat het kost de jongen, uit publiciteitsoverwegingen, in de VS houden.

Er zijn in de VS grote demonstraties gaande tegen deze kidnapping, maar bekende politici als Torricelli en Burton doen er alles aan om het besluit van de immigratiedienst van de VS, om Elián terug te laten gaan naar zijn vader, ongedaan te maken.

Daarom werd op zoveel mogelijk plaatsen in de wereld op donderdag gedemonstreerd tegen de voorgenomen slinkse wetswijziging. Het initiatiefcomité overhandigde aan een vertegenwoordiger van de ambassade een handtekeningenlijst en een petitie, gericht aan het Amerikaanse congres, waarin een snelle terugkeer van Elián naar zijn vader in Cuba wordt geëist.