HERDENK DE FEBRUARISTAKING 1941

Het bestuur van de NCPN.

Op vrijdag 25 februari 2000 wordt in Amsterdam wederom de Februaristaking 1941 herdacht. Deze algemene werkstaking vond - op initiatief van de CPN - plaats op 25 en 26 februari 1941 in Amsterdam en plaatsen in de Zaanstreek, 't Gooi, Kennemerland en Utrecht. De opgekropte gevoelens van afschuw en verontwaardiging over de jodenvervolging door Duitse en Nederlandse nazi's en de onderdrukking door de fascisten kwamen toen tot uitbarsting en werden omgezet in deze grote daad van solidariteit en verzet. Meer dan driehonderdduizend arbeiders, ambtenaren, intellectuelen, en middenstanders namen aan de staking deel.

De herdenking herinnert iedereen er aan om waakzaam te zijn tegen antisemitisme, rassenwaan en hernieuwd opkomen van het fascisme dat rassenwaan en anti-semitisme op georganiseerde wijze verspreidde.

Het is een verheugend teken dat jaar in jaar uit meer mensen uit de generaties die de jaren van oorlog en bezetting niet hebben meegemaakt, aan de herdenking deelnemen. Dit betekent dat de protestdaad van de stakers uit 1941 is overgekomen en tot in de huidige tijd doorklinkt.

Neem deel aan het defilé dat op vrijdag 25 februari 2000 vanaf vijf uur 's middags op het Jonas Daniël Meijerplein aan de Dokwerker voorbij zal trekken.

Personen, organisaties, instellingen kunnen bij de Dokwerker bloemen neerleggen. Bloemstukken kunnen vooraf alvast worden bezorgd in de Mozes & Aaronkerk.