Gorbatsjov: "De wereld is beter af zonder het communisme"

Door Jef Bossuyt (*)

"Mijn levensdoel was de vernietiging van het communisme.." Dat zei de ex-sovjet-premier onlangs aan de Amerikaanse universiteit in de Turkse hoofdstad Ankara. Talloze westerse politici kozen Gorbatsjov tot politicus van de eeuw...

Het Westen heeft het bestaan van de Sovjet-Unie nooit aanvaard. Het vond een bondgenoot in de figuur van Gorbatsjov. Die voerde binnen de Communistische Partij indertijd campagne voor "meer socialisme" en "terug naar Lenin" om... de partij en de Sovjet-Unie nadien te ontbinden.

In zijn toespraak in Ankara ontmaskerde hij zich (wederom, red. M.) als een gezworen anticommunist: "Mijn levensdoel was de vernietiging van het communisme, dat een ondraaglijke dictatuur betekent voor het volk. Mijn vrouw steunde me daarbij en spoorde me aan een hogere functie te gaan bekleden, van waaruit ik meer zou kunnen doen. Toen ik persoonlijk het Westen leerde kennen, stond mijn besluit vast: ik moest de hele leiding van de Communistische Partij en van de Sovjetunie zien te verwijderen."

"Ik moest ook de leiding van alle socialistische staten opzij zetten. Mijn ideaal was de weg van de sociaal-democratische partijen. De planeconomie had de capaciteiten van het volk zo beperkt dat het zich niet kon ontplooien. Alleen de markt kan die ontwikkeling in goede banen leiden."

"Een wereld zonder communisten zal beter zijn. Na het jaar 2000 komt de tijd van vrede en bloei van de mensheid. Toch is er nog een grote hinderpaal op de weg naar de vrede en het welzijn van de mensheid. Dat is het communisme in China. Ik was in Beijing ten tijde van het studentenoproer in 1989, toen het er naar uitzag dat het communisme in China in elkaar zou storten. Ik wilde de betogers op het plein van de Hemelse Vrede toespreken en hen zeggen dat ze moesten volhouden, dat wij aan hun kant stonden en dat er ook in China een perestrojka nodig was. De Chinese leiding wilde dat niet. Dat was verschrikkelijk spijtig. Als het communisme ook in China gevallen was, dan had de wereld verder kunnen gaan op weg naar vrede en gerechtigheid." (1)

Geen wonder dat de Duitse socialistische voorman Willy Brandt in 1985, bij een bezoek aan Moskou zei: "Ik heb in mijn leven al veel gezien maar nog nooit zag ik een anticommunist aan de top in het Kremlin." (2)

Bronnen:
1. Dialog, Praag, oktober 1999.
2. L'Humanité, 10 oktober 1992.
(*) Overgenomen uit Solidair 1/2000