Waarom breekt Zuid-Korea zijn Muur niet af?

Door Jean Pestieau

Op 29 december was het twintig jaar geleden dat een muur werd gebouwd om Korea in tweeën te delen. Dat gebeurde in het verlengde van de anticommunistische en neokoloniale oorlog van 1950-1953, gevoerd door de VS, met goedkeuring van de VN. Ook Nederlandse troepen namen deel aan deze vuile oorlog. De Democratische Volksrepubliek van Korea roept op om de muur van de schande af te breken.

De betonnen muur die twintig jaar geleden werd opgetrokken door de Zuid-Koreaanse overheid, vormt een fysieke barrière tussen beide landsdelen maar is tevens symbool voor de nationale verdeeldheid. De muur moest elke hereniging van het land - dat na de oorlog werd opgesplitst in het communistische noorden en het kapitalistische zuiden - onmogelijk maken.

De muur is 240 km lang, vijf tot acht meter hoog, drie tot zeven meter breed bovenaan. Hij loopt dwars door acht arrondissementen, 122 dorpen, drie spoorweglijnen, drie autosnelwegen en 220 gewone wegen.

De muur vormt een bruggenhoofd voor een aanval tegen het Noorden: hij is uitgerust met tal van bunkers en heel wat artilleriepunten om bij een eventuele crisis de opmars van tanks en andere pantserwagens te vergemakkelijken.

"Onze landgenoten uit het Noorden en het Zuiden en in het buitenland verlangen vurig naar de afbraak van de muur: hij verdeelt een homogene natie die zich van generatie op generatie uitstrekte over één enkel grondgebied, een natie met een duizendjarige geschiedenis en cultuur."
Met steun en sponsoring moedigen de Verenigde Staten de Zuid-Koreaanse autoriteiten aan de hereniging onmogelijk te maken. Tien jaar geleden werd de muur van Berlijn afgebroken. Niet die van Korea. De VS maakten een plan voor de tweede oorlog van Korea, het plan 5027-98: ze legden vast hoeveel manschappen ze naar het schiereiland zouden sturen in geval van crisis, evenals het tijdschema van hun troepenbeweging. Ze leverden Zuid-Korea een grote hoeveelheid gesofisticeerde militaire uitrusting en organiseerden herhaaldelijk gezamenlijke militaire oefeningen van grote omvang. Zo dreven ze het schiereiland naar de rand van de oorlog. De situatie wordt erger met de dag. Er is geen hoop op hereniging in het verschiet zolang die muur van gewapend beton er staat. Dit symbool van verdeeldheid en confrontatie vormt een uitdaging voor het geweten van de mensheid. Ze vertolkt het misprijzen voor het internationaal recht en kan niet langer worden verdragen.