Fascisten in regering Oostenrijk

Kom op 25 februari naar de dokwerker. HERDENK DE FEBRUARISTAKING 1941, NU BELANGRIJKER DAN OOIT!

Het bestuur van de NCPN

Op vrijdag 25 februari 2000 wordt in Amsterdam weer de Februaristaking van 1941 herdacht. Deze algemene werkstaking vond - op initiatief van de CPN - plaats op 25 en 26 februari 1941 in Amsterdam en plaatsen in de Zaanstreek, 't Gooi, Kennemerland en Utrecht. De opgekropte gevoelens van afschuw en verontwaardiging over de jodenvervolging door Duitse en Nederlandse nazi's én de onderdrukking door de fascisten kwamen toen tot uitbarsting en werden omgezet in deze grote daad van solidariteit en verzet. Meer dan driehonderdduizend arbeiders, ambtenaren, intellectuelen, en middenstanders namen aan de staking deel.

De herdenking herinnert iedereen er aan om waakzaam te zijn tegen antisemitisme, rassenwaan en hernieuwd opkomen van het fascisme dat rassenwaan en anti-semitisme op georganiseerde wijze verspreidde en verspreidt. De groei van de Grijze Wolven in Turkije, de brutaliteit van het Vlaams Blok in België, de deelname van fascisten in de Oostenrijkse regering en tal van andere soortgelijke ontwikkelingen in andere Europese landen, waaronder Nederland, maken deelname aan de herdenking dit jaar meer dan ooit nodig. Geen herleving van het fascisme!

De regering van de Oostenrijkse partijen ÖVP en FPÖ is op 4 februari jl. geïnstalleerd, met één dag vertraging en na een paar kleine wijzigingen. Nazaten van fascisten zijn terug aan het roer in het geboorteland van Hitler. En zij opereren weer georganiseerd en doelbewust (zie ook het artikel over de opmars van Hitler in deze Manifest). "Met tegenzin en we moesten wel" is het commentaar van de burgerlijke 'democraten'. Het ziet er naar uit dat politici in binnen- en buitenland uiteindelijk 'morrend' akkoord zullen gaan, onder het motto "laten we die nieuwe regering op haar daden toetsen" en "dat is de kracht van de democratie". De werkelijke positie van de bourgeoisie wordt duidelijk uit het feit dat Beatrix gewoon gaat skiën in Oostenrijk. Uiteraard zijn dat onjuiste opvattingen. Het fascisme moet juist in een democratie fel worden bestreden en vooral op tijd en met wortel en tak. De 'Oostenrijkse aanpak' is, dat leert de geschiedenis, de snelste en meest adequate manier om de fascisten weer aan de macht te helpen. Het verzet van burgerlijk Europa is niet erg indrukwekkend, in tegendeel, het lijkt er eerder op dat het Oostenrijkse experiment oogluikend wordt toegelaten. In Oostenrijk moet de afbraak van de verzorgingsstaat ter hand worden genomen. De partij van Haider staat voor alle neo-liberale oplossingen die in Nederland het patent van paars zijn. Dat was altijd al het kenmerk van fascisme: het ongenoegen van het uitgebuite volk met goedkope, racistische en populistische leuzen richten tegen alles wat links en progressief is, ten bate van het kapitaal.

In Oostenrijk is met Jörg Haider een politicus aan de macht gekomen, wiens politieke ideeën met vreemdelingenhaat en vergoelijking van, ja zelfs bewondering voor het nationaal-socialisme doorspekt zijn. De zoon van overtuigde nationaal-socialistische ouders behoort overduidelijk tot de bewoners van het bruine moeras.

Van Haider zijn onder meer de volgende uitlatingen:
- De concentratiekampen waren alleen maar strafkampen van het nationaal-socialisme;
- de Wehrmachtsoldaten waren geen daders, maar in het beste geval slachtoffers;
- in het Derde Rijk bestond een behoorlijke werkgelegenheidspolitiek, iets dat de huidige regering in Wenen niet voor elkaar krijgt;
- de Waffen-SS zou een deel van de Wehrmacht zijn geweest en zou daarom recht hebben op alle publiekelijke eer en erkenning;
- de veteranen van de Waffen-SS zijn keurige mensen, die karakter hebben en ook bij de grootste tegenwind voor hun overtuiging staan. Dat zou de basis zijn, die ook aan de jeugd doorgegeven moet worden.

Haider is leider van de Vrijheids Partij van Oostenrijk en wordt in zijn partij niet tegengesproken.

Er zitten dus weer fascisten in de regering van een Europees land. In Turkije is de opmars van de Grijze Wolven in volle gang en De Winter staat klaar in België, bij ons om de hoek. In eigen land is er afstand genomen van racistische lieden als Janmaat en Glimmerveen, die het op tv niet lekker doen en probeert extreem-rechts zich ook in het maatpak te persen. Het fascisme van nu trekt in het openbaar geen bruin hemd aan, maar komt op in maatkostuum.

Het is verheugend dat jaar in jaar uit meer mensen uit de generaties die de jaren van oorlog en bezetting niet hebben meegemaakt, aan de Februariherdenking deelnemen. Dit betekent dat de protestdaad van de stakers uit 1941 is overgekomen en tot in de huidige tijd doorklinkt.
Meer dan ooit is dit jaar een massale deelname nodig. Geen Europa van het kapitaal en de concerns, geen fascistisch Europa, maar een democratisch Europa van en voor het volk.

Neem deel aan het defilé dat op vrijdag 25 februari 2000 vanaf vijf uur 's middags op het Jonas Daniël Meijerplein aan de Dokwerker voorbij zal trekken.

Personen, organisaties, instellingen kunnen bij de Dokwerker bloemen neerleggen. Bloemstukken kunnen vooraf alvast worden bezorgd in de Mozes & Aaronkerk.