Wiranto schuldig aan geweld Oost-Timor

Op 31 januari publiceerde de Indonesische Mensenrechten Commissie belast met het onderzoek van de gewelddaden in Oost-Timor, na het onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar augustus, haar rapport. De Commissie beschuldigt de toenmalige legerleider generaal Wiranto en vijf andere generaals van medeverantwoordelijkheid voor de massamoorden, verkrachtingen en de gedwongen vlucht van duizenden mensen. Veel vluchtelingen verblijven zelfs nu nog in West-Timor, waar ze geworden geïntimideerd door de pro-Jakarta milities.

De Commissie zegt dat Wiranto en de andere militaire leiders niets hebben gedaan om het geweld te voorkomen. Dit maakt hen medeschuldig, en de Commissie heeft de procureur-generaal opgeroepen om tegen Wiranto en de andere generaals dagvaardingen uit te schrijven en hen te berechten. De Commissie heeft ook een aantal anderen beschuldigd van medeverantwoordelijkheid voor het bloedbad. Het zou gaan om tussen de 30 en 40 mensen.

Onmiddellijk na publicatie van het rapport zei president Abdurrahman Wahid in Davos dat het beter zou zijn als Wiranto zich uit de regering zou terugtrekken. Tijdens een persconferentie in Jakarta maakte Wiranto duidelijk dat hij dit zeker niet van plan is. Hij noemde het rapport een product van zijn politieke vijanden en maakte duidelijk dat hij pas ontslag zal nemen als hij door het gerecht wordt veroordeeld.

Dit had een nieuwe reactie van Wahid tot gevolg. De president zei tegen journalisten in Davos dat hij Wiranto duidelijk zal maken dat hij zijn positie moet opgeven. "Hij kan dit beter nu doen, voordat ik naar Indonesië terugkeer. Dat is minder beschamend voor alle betrokkenen," aldus president Wahid.

Autoriteiten treden op tegen fundamentalisten
De Indonesische autoriteiten zijn een offensief begonnen tegen de fundamentalisten die van Indonesië een islamitische staat willen maken. De voorzitter van de organisatie die in januari een grote fundamentalistische manifestatie in Jakarta van de grond kreeg, A.L. Chaider, werd op 28 januari gearresteerd toen hij naar Indonesië terugkeerde uit Maleisië. Hij wordt nog steeds vastgehouden. Hij heeft banden met een groep die zich inzet voor een islamitisch Indonesië.

Ook een andere activist, Eggy genaamd, werd opgepakt en verhoord. Hij is intussen weer op vrije voeten. Eggy heeft eerder gevangengezeten voor activiteiten voor een Jihad (heilige oorlog) organisatie waar ook de dochter van Soeharto, Tutut, banden mee heeft. Beide mannen waren op Lombok tijdens de rellen vorige maand waarbij moslims christelijke kerken en winkels aanvielen.