Solidariteit met Noord-Korea blijft nodig

Door Wil van der Klift

De Democratische Volksrepubliek Korea staat nog bij voortduring bloot aan aanvallen van de VS en andere westerse landen. De solidariteit met de socialistische DVRK blijft dus van belang. Het socialistische Noord-Korea heeft met succes het hoofd geboden aan de gevolgen van drie achtereenvolgende jaren met natuurrampen. Net als Cuba vond dit herstel plaats ondanks een moordende blokkade. De vastbeslotenheid van de Noord-Koreanen om vast te houden aan hun socialistische systeem, het te verdedigen en verder te ontwikkelen, zijn de VS een doorn in het oog en kan rekenen op militaire, politieke en economische agressie van de zijde van de VS en andere westerse landen.

In het Koreaanse socialisme heeft de zogeheten Juche-ideologie een belangrijke plaats. Onafhankelijkheid en het doorvoeren van de drievoudige revolutie (ideologisch, technisch en cultureel) en het centraal stellen van de heerschappij door het volk, vormen de kern van deze ideologie. Als belangrijkste theoreticus op dit moment van de Juche-ideologie beschouwen de Koreanen Kim Jong Il, de algemeen-secretaris van de Werkerspartij en maarschalk van het sterke leger van Korea.
Met de massale viering van de 58-ste verjaardag van Kim Jong Il op 16 februari onderstrepen de Koreanen het belang van hun anti-imperialistische en socialistische koers die vooral is gericht op het handhaven van de onafhankelijkheid en een vreedzame hereniging van Korea. De Noord-Koreanen, op basis van tradities en culturele opvattingen, hechten veel waarde aan de innige band tussen leiding en volk. "Een volk dat in hoge mate trots is op haar partij en leiding zal nooit opkijken tegen anderen en andermans opdrachten uitvoeren."
Op dit moment wordt de nadruk gelegd op ideologische vorming van het volk, versterking van het leger en versnelde ontwikkeling van technologie en wetenschap.

De provocaties gericht tegen en aanvallen op Noord-Korea gaan inmiddels onverminderd door. Een greep uit het actuele nieuws toont bijvoorbeeld dat Zuid-Korea en Engeland van plan zijn in juni een gezamenlijke militaire oefening van een week te houden. De Zuid-Koreanen spreken openlijk van oefeningen voor een aanval op Noord-Korea. De Britten willen een squadron Tornado-vliegtuigen en anti-onderzeebootvliegtuigen inzetten. Er vonden verder, alleen al in januari, meer dan 180 spionagevluchten plaats door strategische en tactische herkenningsvliegtuigen van verschillende typen, m.n. vanaf Japanse basissen.

Tenslotte vonden er van 31 januari tot 3 februari jl. gezamenlijke militaire manoeuvres plaats van Zuid-Koreaanse en VS-eenheden. Daaraan namen zeven oorlogsschepen deel, waaronder het nieuwste nucleaire vliegdekschip Stennis en de kruiser Port Royal, bedoeld om Noord-Koreaanse - steeds vijandelijke genoemd - onderzeeërs op te sporen. Deze voorbeelden tonen dat de oorlogsdreiging in een praktische fase verkeert.

Kim Jong Il is sinds 8 oktober 1997 algemeen-secretaris van de Werkerspartij van Korea. Sinds 1964 is hij verbonden aan het centraal comité, vanaf september 1973 als secretaris en het jaar daarop werd hij lid van het politiek bureau. Sinds 1980 is hij lid van het presidium van het politiek bureau en lid van de militaire commissie van het centraal comité van de Werkerspartij van Korea. In februari 1982 werd hij afgevaardigde in de Hoogste Volksvergadering van de DVRK. Daarnaast vervult Kim Jong Il vanaf 1991 tal van militaire functies, waaronder het voorzitterschap (vanaf 1993) van de Nationale Defensiecommissie van de DVRK.