Van Italiaans Filmfestival tot "Sixty Minutes":

verarmd uranium roept angst en woede op.

Door John Catalinotto (*)

Organisatoren in het Internationaal Actie Centrum (IAC) in New York melden een opleving in de afgelopen maanden van de interesse in de beweging voor de uitbanning van wapens met verarmd uranium. En zij geven aan dat deze beweging internationaal is.

Verarmd uranium, of DU in het Engels, is het afvalproduct, met een zeer hoge concentratie aan radioactiviteit, van het uraniumverrijkingsproces dat wordt toegepast bij het maken van kernwapens of kernenergie. Het Pentagon koopt en schiet met granaten die een kern bevatten van verarmd uranium, omdat deze zich heel gemakkelijk door pantsers van gewoon staal heen boren.

De strijdkrachten van de Verenigde Staten vuurden bijna een miljoen van deze granaten af op Irakese tanks in de Golfoorlog van 1991 en ze gebruikten ze ook tegen Joegoslavië.

Wetenschappers vermoeden dat DU een oorzaak is voor het hogere aantal gevallen van kanker en geboorteafwijkingen onder Irakese kinderen en een mogelijke oorzaak van het Golf Oorlog Syndroom onder 100.000 veteranen in de VS en Engeland.

Workers World sprak met Ellen Andors, die een video heeft gemaakt over verarmd uranium. Haar video, "Metal of Dishonor", heeft recent veel aandacht gekregen in Italië.

Andors zei dat ze "veel verzoeken heeft gehad in de afgelopen maanden van filmmakers in Frankrijk en Canada om onze video te zien en om toestemming te krijgen om het materiaal te gebruiken. De Franse videoproducer verwacht dat de film vertoond zal worden op Canal Plus, het grootste commerciële televisienet in Frankrijk."

In oktober vorig jaar werd Andors' video vertoond op het "Cinemambiente" filmfestival in Turijn in Italië. Ook andere films op het filmfestival toonden de giftige effecten die oorlog heeft op mensen en het milieu - van 'Agent Orange' in Vietnam tot het NAVO-bombardement op het chemicaliën-complex in Pancevo, Joegoslavië, voorjaar 1999.

Verslagen in de Italiaanse pers beschreven Andors' video als "een diepteanalyse van het gebruik van verarmd uranium tijdens de Golfoorlog van 1991" die ook delen uit voordrachten bevat van natuur- en politieke wetenschappers, tijdens een bijeenkomst over verarmd uranium in 1996, georganiseerd door het International Action Centre, (Il Manifesto, 28 oktober).

Volgens Andors is het doel van haar video "niet alleen het voorlichten van het publiek in de VS over het gebruik van wapens met verarmd uranium en de effecten daarvan. Het toont ook dat het niet de eerste keer was dat het Pentagon massavernietigingswapens gebruikt op zo'n manier dat zelfs hun eigen troepen dienst deden als proefkonijnen. Dit gebeurde met atoombommen en met 'Agent Orange', en wij laten het zien."

"Wij maken duidelijk dat de veiligheid op de lange termijn van de gewone troepen voor het Pentagon een lage prioriteit heeft", zei Andors.

Op 26 december jl. deed het populaire televisienieuwsprogramma van CBS, "Sixty Minutes", verslag van de mogelijke gevaren van wapens die verarmd uranium bevatten. De coördinator van het International Action Centre, Sara Flounders, die campagne heeft gevoerd tegen het gebruik van dergelijke radioactieve wapens, zegt dat de belangstelling die is gewekt door Sixty Minutes een nieuwe impuls zal geven aan de organisatie van zulke campagnes. Zij merkte op dat "op de maandag na de uitzending, tientallen mensen naar het kantoor van het IAC belden, omdat zei wisten dat wij actie ondernomen hadden met betrekking tot deze zaak of omdat ze ons adres op internet vonden."

"Behalve de rapportage in Sixty Minutes," verklaarde Flounders, "werden ook op 19 december Phil Berrigan en drie andere moedige mensen van Ploegscharen gearresteerd in Maryland. Zij werden beschuldigd van het beschadigen van een A-10 'Warthog' gevechtsvliegtuig. De groep koos dit vliegtuig als mikpunt omdat het gebruikmaakt van DU-granaten."

Flounders is één van de redacteuren van het IAC-boek over verarmd uranium, dat ook "Metal of Dishonor" heet. Het boek werd gepubliceerd in 1997 en beleefde zijn tweede druk in 1999.

Flounders vertelde dat zij de verwachting heeft dat nog meer mensen naar een exemplaar van het boek en de video zullen vragen, die nu ook beschikbaar zijn via de nieuwe website, www.leftbooks.com. Bestellen via deze site gaat sneller dan bij de meeste commerciële sites.

(*) Workers World newspaper, 13 januari 2000, vert. J.B.