Demonstreer mee bij de dokwerker. Viert 4 en 5 mei!

Stop het opkomend fascisme in Europa, om te beginnen in eigen land

Van het partijbestuur

Op 25 februari is het 59 jaar geleden dat de roemruchte Februaristaking tegen de jodenvervolging plaatsvond, georganiseerd door de illegale CPN. Op 5 mei is het 55 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van het Hitler-fascisme. We zullen dat met meer kracht dan ooit moeten vieren. De neo-fascisten zijn terug op het politieke speelveld in Europa en in Nederland wordt aan allerlei democratische grondrechten getornd.

Op 8 mei, is het 55 jaar geleden dat het Hitler-fascisme volledig verslagen werd. Althans dat dachten we, maar wat is de harde werkelijkheid op dit moment? Dat er in Oostenrijk een nieuwe regering gevormd is met de neo-fascistische partij van Haider.
Nu doen alle lidstaten van de Europese Unie ineens of ze zich ernstig zorgen maken. Ook de Nederlandse regering, maar wat hebben ze in de afgelopen 55 jaar ondernomen opdat dit niet kon gebeuren? Niets en helemaal niets! Het kon zelfs gebeuren dat fascistische groeperingen in ons land konden meedoen aan verkiezingen, en er helaas ook enige keren in slaagden om in het parlement gekozen te worden. Onder het mom van humanitaire overwegingen werden Duitse oorlogsmisdadigers, die tot levenslang waren veroordeeld, vrijgelaten.
Welke maatregelen werden er ondernomen tegen de Beierse CSU die, direct na de Oostenrijkse parlementsverkiezingen, opriep om in Oostenrijk de regeringscoalitie te gaan vormen die er nu is? Wat doet men binnen de Europese Unie, aan het bestrijden van fascistische groeperingen, zoals in Frankrijk en België? Sterker nog wat deed men tegen bepaalde racistische uitspraken van o.a. Bolkestein als fractieleider van een regeringspartij in Nederland? Niets en nog eens niets!

Men maakt zich nu ineens zorgen over de Oostenrijkse regeringsformatie. Dat doen wij als NCPN uiteraard ook, maar bij ons staat voorop de handhaving en verdediging van de democratische rechten die in het verleden zijn verworven én het onmogelijk maken, voor racistische en fascistische groeperingen, om een voet aan de grond te krijgen. Dit wordt niet bereikt door een verdeel- en heerspolitiek, maar op basis van gelijke rechten.
Rechten zoals die in het verleden totstand zijn gekomen, vaak na harde strijd van de arbeidersbeweging. Zoals de evenredige volksvertegenwoordiging.
Nu roepen bepaalde lieden dat het kiesrecht aangepast moet worden en het districtenstelsel weer ingevoerd om daarmee de arbeidersbeweging weer buiten spel te zetten. Dit zullen we nooit en te nimmer mogen toestaan.
Laat de Februaristaking van 1941 voor ons een duidelijk signaal zijn, dat wij ons moeten blijven verzetten tegen iedere poging om de arbeidersbeweging aan banden te leggen. Het fascisme heeft in 1940, zowel in ons land als elders in de wereld, laten zien waar dat toe leidt.

Dit willen wij nooit meer, daarom zal ieder weldenkend mens zich moeten verzetten tegen pogingen om de democratische rechten aan te tasten.
En dan past het niet om alleen met een beschuldigende vinger naar het buitenland te wijzen, maar zal men in de eerste plaats in eigen land op moeten treden tegen diegenen die aan de wortels van de democratische rechten komen.
In Duitsland zien we dat Kohl van de CDU miljoenen marken heeft ontvangen van wapenspeculanten en andere grote concerns, om bepaalde orders binnen te slepen. De CDU betaalde er de dure verkiezingscampagnes mee, meestal ook gericht tegen communisten. Dit smeergeld is niet ten goede gekomen aan de Duitse bevolking, integendeel, ook daar wordt geroepen dat de arbeiders de broekriem verder moeten aantrekken, en trekt men onvoldoende geld uit voor zorg en onderwijs. Net als trouwens in ons land, waar ook nergens geld voor is, behalve als het gaat om grote projecten waar de bevolking niets aan heeft.