Interview met Jean-Luc Sallé, voorzitter van de Coordination Communiste

De PCF is niet meer te redden

Door Jean Pestieau(*)

Eind maart houdt de Franse Communistische Partij, de PCF, haar dertigste congres. De partijleiding heeft te kampen met veel tegenwind binnen de partij, vanwege haar deelname aan de Franse regering. Solidair had een gesprek met Jean-Luc Sallé, voorzitter van de 'Communistische Coördinatie voor de revolutionaire continuïteit en de leninistische heropleving'. In het kader van de discussie over de noodzaak van nieuwe tactieken plaatst Manifest dit interview om ook de grenzen van het debat vast te stellen.

"We zijn met de Coördinatie gestart in 1991", vertelt Jean-Luc Sallé, een stevige veertiger. "Het opportunisme van de PCF-leiding werd alsmaar erger en in de Sovjet-Unie was de contrarevolutie volop bezig. Dat dwong de leden die communist gebleven waren uit hun isolement te breken en hun oppositie te bundelen. We waren erg verspreid, een handicap om frontaal tegen de leiding te kunnen ingaan en het revisionisme te bestrijden. We wilden de revolutionaire kaders hergroeperen. De PCF heroveren of heropbouwen? Dat was toen nog niet duidelijk. De praktijk en de invloed van onze ideeën hebben intussen getoond dat we onze strategie moeten verfijnen om de PCF her op te bouwen."

Hoe is de PCF een partij geworden die het Franse imperialisme mee beheert?

Jean-Luc Sallé.
Ik wil er toch eerst op wijzen dat wij onszelf zien als de voortzetters van het revolutionaire verleden van de PCF. Dat was een communistische massapartij, die heel veel invloed had onder de arbeidersklasse. Ze zorgde ervoor dat de revolutionaire stroming het won van het reformisme. Ze stond aan het hoofd van belangrijke strijdbewegingen zoals die voor het Front Populaire (antifascistisch eenheidsfront vóór en tijdens de oorlog), het verzet, de internationale solidariteit met de Sovjet-Unie, het antikolonialisme...
Maar tegelijk doken er opportunistische fouten op, die hun oorsprong vonden in de tendens om zich strikt aan de burgerlijke wetten te willen houden en het parlementarisme. Men onderschatte de rol van de massa's, hun kracht en creativiteit. Zolang de PCF haar communistisch karakter had, werden die fouten bekritiseerd en verbeterd. Maar het revisionisme greep om zich heen binnen de internationale communistische beweging. Er ontstond een steeds bredere kloof tussen theorie en praktijk, tot men uiteindelijk de principes ging herzien.
Op het 22ste Congres van de PCF in 1976 slaagden de revisionisten erin de grondslagen zelf van de partij aan te vallen. Ze schrapten de noodzaak van de dictatuur van het proletariaat en daarmee ook de marxistische theorie over de staat. Vanaf toen begon een revisionistisch proces waarbij telkens de tijd gelaten werd één stap te 'verteren' alvorens dan over te gaan naar een volgende stap in naam van 'de nieuwe toestand'. Zo verdwenen één voor één de begrippen die de revolutionaire, communistische identiteit van een partij uitmaken: de revolutie, het socialisme, de macht van de arbeidersklasse en haar bondgenoten, het collectief bezit van de productiemiddelen, het marxisme, het internationalisme...
Het 28ste Congres zette de stap naar de sociaal-democratische partij.
Het was de periode van de 'ombouw', een vreemd concept dat van de partij een sociaal-democratische kracht maakte. Doel was het kapitalisme sociaal aan te passen door de klassencollaboratie te bevorderen.
De monopolistische burgerij steunt de 'ombouw' van partijvoorzitter Robert Hue, zolang hij invloed blijft uitoefenen onder de arbeiders en op voorwaarde dat hij de communistische voorhoede in de kiem smoort. De burgerij wil het proletariaat immers integreren in de kapitalistische orde en de revolutionaire beweging politiek uitschakelen.

Hoe komt het dat de PCF-leiders niet langer de belangen van de arbeidersklasse verdedigen?

Jean-Luc Sallé.
Ideeën vallen niet uit de lucht. We moeten de materiële oorzaken analyseren die geleid hebben tot het revisionisme en het reformisme. Het imperialisme plundert de landen en volkeren die het overheerst. Het strijkt zo superwinsten binnen, waarmee het bepaalde lagen van de arbeidersklasse, zoals de arbeidersaristocratie en de arbeidersbureaucratie, kan corrumperen. Na de bevrijding van het fascisme hebben de sociale veroveringen bij ons in Frankrijk ook gezorgd voor een grote groep politieke- en vakbondsvrijgestelden, ook binnen de PCF. Dat had negatieve aspecten. De minst revolutionaire elementen kregen goedbetaalde baantjes die weinig inspanningen vereisten: de leiding van huurmaatschappijen, vakantie-organisaties, verzekeringen... Zo ontstond geleidelijk aan een sociale laag 'boven' het proletariaat.
Die laag vormde de sociale steun voor het revisionisme. Ze bekritiseerden het systeem zonder het te willen omverwerpen, want hun leven als kader integreerde hen helemaal in het kapitalisme.
Daarna stelden de 'apparatjiks' (vrijgestelde partijkaders) de partij open voor de middenlagen, de hogere kaders, de vrije beroepen (een terrein dat door de Parti Socialiste in de steek was gelaten. Zo groeide de sociaal-democratische tendens. Maar veel arbeiders en ambtenaren gaan niet akkoord met de 'ombouw' van de PCF.

Waarom stapte de PCF niet uit de regering toen de NAVO Joegoslavië bombardeerde?

Jean-Luc Sallé.
De houding van de PCF-leiding was zonder meer schandalig. PCF-minister Buffet zei op de eerste dag van het militair conflict dat de PCF de regering zelfs niet zou verlaten als het tot een grondoorlog kwam! 'Noch de NAVO, noch Milosevic', was hun leuze. Alsof je aanvaller en aangevallene op dezelfde voet kan plaatsen!
De stroming tegen de imperialistische oorlog was in Frankrijk zwak. Wij moeten onze verantwoordelijkheid op dat vlak veel beter oppakken. Ik ben optimist. Onze Coordination Communiste scandeerde tijdens betogingen: "Weg met de imperialistische oorlog" en "Solidair met Joegoslavië". Omstanders waren verbaasd maar we kregen toch ook veel applaus. De oorlog tegen Joegoslavië is een breekpunt in de geschiedenis van de PCF. De partij heeft zich akkoord verklaard met de nieuwe imperialistische wereldorde.

Wat zeggen de trotskistische partijen over de ontaarding van de PCF?

Jean-Luc Sallé.
De ontaarding van de PCF zorgt voor een versterking van de trotskistische tendens. De trotskisten zien hun kans schoon om hun partijen uit te bouwen en daarmee de arbeidersklasse naar de impasse te leiden. De versterking van de trotskisten is de versterking van de sociaal-democratie, van de sociale steun aan het kapitalisme. De trotskisten passen een verschillende tactiek toe. Lutte Ouvrière en Lutte Communiste Révolutionnaire scoorden goed bij de verkiezingen en willen een formatie uitbouwen 'links' van de PCF. De Parti Trotskyste kiest voor het 'entrisme': ze willen in de PCF binnendringen om de ontgoochelde kaders te binden en... de verkeerde kant op te sturen.
Zowel de reformisten als de trotskisten verhinderen de heropbouw van de partij. Als we vanuit het 30ste Congres de PCF willen heropbouwen is inzicht in de rol van het trotskisme onontbeerlijk. Anders krijgen we alleen verwarring en illusies.

Wat zijn de belangrijkste scheidingslijnen tussen de PCF-leiding en de Coordination Communiste?

Jean-Luc Sallé.
Zowat alles scheidt ons. Het gaat om de scheidingslijnen tussen voorstanders van een sociaal-democratische partij en voorstanders van een revolutionaire partij. Zolang de PCF arbeiderssectoren organiseert, zullen wij er het gevecht voortzetten. Maar we koesteren geen illusies: die partij is gezien zijn sociale samenstelling niet meer recht te trekken. Wij willen op het 30ste Congres opkomen voor een authentieke revolutionaire partij, wij zullen de balans van het socialisme en de verworvenheden van de Sovjet-Unie verdedigen, wij zullen de terugtrekking van de PCF-ministers uit de regering van oorlog eisen.

Wij willen geen 'linkervleugel' zijn
Het doel is steeds meer kameraden en met name arbeiders samen te brengen. Maar wij voelen ons allerminst geroepen de linkervleugel te gaan vormen van die sociaal-democratische partij. Wij werken en treden op om een nieuwe communistische voorhoede te vormen. Wij willen dat binnen strijdbewegingen een communistische geest gaat waaien, wij willen onze banden met de arbeiders, de jongeren, de werklozen, de mensen zonder papieren,... versterken. Dat vereist allemaal tijd, studie van de theoretische klassieken, uitbouw van infrastructuur. De Coordination Communiste is ervan overtuigd dat er geen andere weg is om de revolutionaire Communistische Partij opnieuw op te bouwen. In die zin werken wij!

(*) solidair 5/2000