Terugkeer Elian wordt gesaboteerd

Miami zoekt politieke rel

Van redactie buitenland

De terugkeer van Elian naar zijn vader in Cuba wordt in de VS op alle mogelijke manieren opgehouden. Met name de ultrarechtse krachten in Florida proberen zoveel mogelijk munt uit de zaak te slaan. Zij hebben baat bij vergroting van de spanning tussen de VS en Cuba.

Er woedt, sinds de dood van Mas Jorge Canosa, voorzitter van de ultrarechtse "Cuban American National Foundation", één van de grootste organisaties van Cubaanse ballingen in Florida (1), een strijd om de macht in de die kringen. Het jongetje Elian wordt volledig ingezet voor de politieke belangen van de machtige, rijke Cubaanse lobby in de VS.

Bij verkiezingen speelt de staat Florida altijd een heel belangrijke rol. Daarom wil geen enkele politicus op dit moment zijn vingers branden aan de zaak Elian. In de praktijk betekent dit dat de Miami-lobby en zijn militaire vrienden in het Pentagon hun gang kunnen blijven gaan en zich zelfs met succes kunnen verzetten tegen een besluit van de Amerikaanse immigratiedienst INS om Elian terug te sturen naar zijn vader.

Om de zaak te laten escaleren werd een rel gecreëerd. Op 22 februari zou een hoorzitting plaats vinden voor de Federale Rechtbank in Zuid-Florida, om te beslissen over het lot van het gekidnapte Cubaanse kind Elian. In de nacht van 17 februari, slechts enkele dagen voor deze belangrijke hoorzitting, werd het huis van Faget omsingeld en werd hij met veel vertoon gearresteerd door FBI-agenten van het kantoor in Miami, op beschuldiging van spionage voor Cuba. Faget is als senior ambtenaar werkzaam bij de Amerikaanse Immigratie en Naturalisatie Dienst (INS), waar hij verantwoordelijk is voor de behandeling van aanvragen voor politiek asiel van dissidente Cubanen.

De VS-autoriteiten beschuldigen Faget er onder meer van informatie over de nationale defensie van de VS door te spelen aan Cuba. Volgens woordvoerders van de FBI zou er al bijna een jaar een onderzoek lopen tegen Faget. Er is tot nu toe met geen woord gerept over mogelijke motieven van Faget om voor de regering van Cuba te spioneren. Faget werd altijd beschouwd als fervent tegenstander van de regering in Cuba.

Faget zou zijn informatie met name hebben doorgespeeld aan medewerkers van de Cuban Interest Section in Washington, waaronder de Cubaanse diplomaat Jose Imperatori, de consul van de Section. Uiteraard hebben de medewerkers van dit bureau, om de belangen van Cuba te bevorderen, jaarlijks vele contacten met uiteenlopende mensen in de VS, variërend van Cubanen die nu in de VS wonen, intellectuelen, solidariteitsgroepen tot politieke figuren en ondernemers die graag zaken willen doen met Cuba, zodra de blokkade is opgeheven. Spionage-activiteiten zijn daarbij uitgesloten. Sinds de oprichting houdt de Cuban Interest Section zich aan de diplomatieke afspraak dat zij zich absoluut verre van dergelijke praktijken houdt. Bovendien worden zij dusdanig gecontroleerd door de VS dat het alleen al daardoor onmogelijk zou zijn om ongemerkt geheime informatie uit te wisselen, volgens officiële verklaringen van Cuba.

Imperatori heeft zijn ontslag ingediend bij de Cuban Interest Section, maar wilde de VS niet verlaten. Hij wil de kans krijgen om zichzelf en de belangen van Cuba te verdedigen en deze schandelijke zaak recht te zetten in een eerlijke rechtszaak. Maar de VS willen daaraan geen gehoor geven, zij hebben Imperatori op basis van zijn zogenaamde betrokkenheid bij dit spionageschandaal gelast om de VS binnen 48 uur te verlaten. In antwoord daarop is Imperatori in hongerstaking gegaan, maar het mocht niet baten, het democratische Amerika heeft hem uitgezet naar Canada, waar hij 27 februari per vliegtuig arriveerde.

Cuba is ervan overtuigd dat deze hele zaak berust op een complot, al dan niet met medeweten van Faget. Waarbij het er steeds meer op lijkt dat de Cubaans-Amerikaanse contra-revolutionaire Miami-lobby samenwerkt met het de FBI-afdeling in Miami. Met de bedoeling om, zo kort voor de belangrijke hoorzitting, de Cubaanse regering als bandieten af te schilderen en alle instanties en personen betrokken bij de zaak Elian, die op een of andere wijze de terugkeer van Elian naar Cuba kunnen bevorderen, in diskrediet te brengen en daarmee de terugkeer van het zesjarige jongetje naar zijn vader te bemoeilijken.

Door de escalatie van het vraagstuk komt de toch al gespannen relatie tussen de VS en Cuba nog meer onder druk te staan. Het is een grof schandaal dat de vanzelfsprekende rechten van de vader en Elian op grove wijze worden geschonden en dat de VS-regering toelaat dat de verhouding met Cuba nog verder onder druk wordt gezet. Het is van het grootste belang dat er internationaal grotere druk op de VS wordt uitgeoefend. De NCPN zal binnenkort met nieuwe actie-initiatieven komen.

(1) Jorge Mas Canosa bepaalde voor een groot deel het standpunt van de opvolgende presidenten in de VS inzake Cuba. Zij lieten hun oren naar zijn mening hangen, vooral gezien de (financiële) invloed die hij had op de verkiezingen in Florida.