Polder-enquêtes

Door Jan Cleton

Mensen met een nummermelder (een apparaatje waar je op kan zien door welk nummer je gebeld wordt) vermoeden bij voorbaat al wat er komt als er staat: "nummer onbekend". Maar goed, als je een schoonmoeder hebt die fanatiek haar privacy beschermt, weet je het nooit zeker. En om nou de volgende morgen de vraag te voorkomen: "Waar waren jullie gisteravond?", neem je hem toch maar op. En jawel hoor, weer met de neus in de boter!

"U spreekt met Huppeldepup van adviesbureau Slaapzacht, mag ik vragen of u gehoord heeft van de laatste overheidsmaatregelen, die een groot effect op uw inkomenspositie kunnen hebben?" Dus zeg ik: "Ja, dat mag je wel maar ik wil je waarschuwen voor de antwoorden die je hoogstwaarschijnlijk van deze kant zult krijgen."
U begrijpt het al, het venijn begon te stijgen. Als ik verkopers van anti-WAO-trimmers aan de lijn heb, gaat het met mij als WAO-er, geheid mis. Minister Borst zou het smeren van zout in open wonden zwaar strafbaar moeten stellen, maar daar zal deze beroepsgroep wel niet onder vallen.
"Maar meneer ik wil u niets verkopen, wij zijn een onafhankelijk adviesbureau". "Zo, en wie betaalt dat advies?", retourneerde ik, "zeker een aantal onafhankelijke verzekeringsmaatschappijen!" "Eh, ja, zoiets, eh die sponsoren ons om u te waarschuwen voor uw toekomst, zodat u van een onbezorgde oude dag kunt genieten".

De arme jongen kreeg het langzaamaan echt te kwaad, maar misschien stond zijn chef wel naast hem want hij bleef stug doorgaan. "Meneer, laten we alstublieft redelijk blijven, ik bel u echt in uw eigen belang. Wij worden er niet beter van, u eventueel wel. Om u zo goed mogelijk van advies te dienen, zou ik graag het volgende van u willen weten: hebt u te maken met een ANW-gat, een WAO-gat, of een pensioengat?" En dat in één adem. Stond zeker op zijn vragenlijst. "Nou mien jong, gaten? Kloven zul je bedoelen, de Grand-Canyon is er niks bij en ik heb er nog meer!" "Wij kunnen op eenvoudige wijze al die kloven dichten meneer, als u een eigen huis hebt." "Da's nou jammer dat heb ik niet, mijn inkomen is te laag". "Daar wordt door de regering ook hard aan gewerkt meneer, binnenkort kunnen mensen met een laag inkomen ook een huis kopen, tenminste dat is de bedoeling en dan kunt u de hypotheek bij verschillende verzekeringsmaatschappijen onderbrengen, die er dan voor zorgen dat u een onbezorgde oude dag heeft".

't Is toch niet te geloven? Ik retourneerde dan ook, "oh, een soort opeet-hypotheek?" "Jazeker, meneer, maar in dit geval ontvangt u geen contant geld. De verzekeringsmaatschappij dekt alle gaten en u hoeft zich ook geen zorgen meer te maken over de erfenis."
"Nou jongeman, als ik je goed begrijp heb ik dus mijn hele werkzame leven premies betaald, ben desondanks in gaten gevallen en om die gaten te omzeilen, die ik niet zelf gegraven heb, mag ik straks een eigen huis kopen en dat na mijn dood aan de verzekeringsmaatschappij geven?" "Ja, zoiets meneer, maar het is toch een prachtige oplossing voor al die gaten?"
"Ja, ik snap het, maar als ik straks de pijp uitga, of dat laatste gat in, dan hoeven mijn kinderen zich geen zorgen te maken over eventuele kosten?". "De levensverzekering valt er niet onder meneer, maar daarvoor hebben wij het volgende advies..." "Laat ik nou het onbestemde gevoel krijgen dat die verzekeringsmaatschappijen er belang bij hebben dat ik dan niet oud wordt, ik kan dat huis dus beter niet kopen". "Dat ziet u niet goed meneer, want dan betaalt u minder lang premie voor uw levensverzekering".