FNV-afdeling Rotterdam toont:

De andere kant van de snoepreisjes

Van een correspondent

De FNV-afdeling Rotterdam houdt regelmatig bijeenkomsten over de Rotterdamse gemeentepolitiek. Op het moment dat Peper onderuitgaat en van de ene na de andere Rotterdamse wethouder wordt aangetoond dat ze met gemeenschapsgelden goed voor zichzelf en hun gezinsleden weten te zorgen, toont de FNV de andere kant van die medaille.

"De problemen in Rotterdam zijn onverminderd groot, tienduizenden mensen onder de armoedegrens, hoge huren, hoge gemeentelijke lasten, veertigduizend langdurig werklozen uitzichtloos zonder werk, voortdurende onveiligheid en drugsoverlast, vuil op straat, zwarte scholen en veel vroegtijdige schoolverlaters. Het gemeentebestuur houdt zich stil, er komen nauwelijks signalen van de Coolsingel om de problemen echt aan te pakken. Geen politicus steekt nog de armen uit de mouwen.

De economie blijft sterk achter bij de rest van het land, verder dan de illusie om het toerisme te bevorderen komt men niet. Het geld van het grote stedenbeleid schijnt op te gaan aan Euro 2000 en Rotterdam culturele hoofdstad, het komt niet ten goede aan de sociale infrastructuur en aan de wijken. Men bouwt er liever grote infrastructurele zaken van. Verder is het een schande dat er zoveel armoede heerst in de stad, die wel zijn begroting op orde heeft, veel onroerend goed belasting heft en het gemeentehuis laat opknappen voor vele tientallen miljoenen. Een stadhuis waar een rolstoeler niet eens op de publieke tribune kan komen.

De politiek laat zijn gezicht niet meer zien in Rotterdam. Men heeft de coalitie van wethouders zo breed gemaakt dat er nog nauwelijks oppositie mogelijk is. En gemeenteraadsleden houden zich, als lammetjes, netjes aan de fractiediscipline. Zaken die aangepakt moeten worden, worden verpakt in een uitvoeringsprogramma. Niet de politici geven daar leiding aan, nee de hoofdrolspelers zijn elf ambtenaren.

Het lijkt leuk geregeld, maar een stad besturen aan de hand van projectjes levert alleen maar gerommel in de marge op en daar zitten mensen, die de hele dag bezig zijn met de eindjes aan elkaar te knopen, niet op te wachten."

Volgende avonden in het kader "Rotterdam kommer nog wat van" zijn op 17 april, 15 mei en 19 juni, en staan in het teken van economie, grote stedenbeleid en armoede. Alle Rotterdammers zijn van harte welkom. Informatie 010-4111516