Eén van de rijkste politici uit Oostenrijk

Jörg Haider, de nazi met de witte tanden

Door Peter Mertens

Multimiljonair Jörg Haider, "de nazi met de witte tanden", is de nazi in maatpak, voor de macht klaargestoomd in Harvard en Boston. Net zomin als in andere West-Europese landen wordt er in Oostenrijk na 1945 een denazificatie doorgevoerd. Op het puin van oorlog en ontreddering worden de pas verslagen nazi's opgevist en ingezet tegen het oprukkend communisme.

"Na de bevrijding wordt het merendeel van de vijfhonderdduizend oud nazi's met rust gelaten. Oostenrijkse historici spreken over een omgekeerde Wiedergutmachung", schrijft Jos Vander Velpen in het boek 'Zwarte Horizonten'. "Vanaf 1949 krijgen de ex-nazi's hun burgerrechten en stemrecht terug. Sommigen sluiten aan bij de twee grote partijen, de christen-democratische ÖVP en de socialistische SPÖ, anderen vinden politiek onderdak bij het extreem rechtse Verband der Unabhängigen (VdU)"

Het Verband der Unabhängigen is een verzameling van oud-nazi's en neonazi's dat streeft naar een nieuwe annexatie van Oostenrijk bij het grote Duitsland. In april 1956 werden alle 'gematigden' uit de VdU weggezuiverd, en werd de partij omgedoopt tot "FPÖ", Freiheitliche Partei Österreichs. Anton Reinthaller, een openlijke nazi, werd tot eerste voorzitter van de FPÖ benoemd. Tijdens het collaboratieregime was Reinthaller minister van landbouw. Hij behoorde tot de hoogste landsleiding van de NSDAP in Oostenrijk. Reinthaller werd opgevolgd door Friedrich Peter die tot 1978 de touwtjes strak in handen hield. Ook Peter kan de juiste geloofsbrieven voorleggen: tijdens de oorlog was hij lid van de Eerste SS-Infanteriebrigade. Hij zal nooit enige spijt over zijn nazi-verleden tonen.

Tussen 1978 en 1986 nam Norbert Steger het leiderschap van de partij waar. Het was zijn taak om de nazi-partij "koalitionsfähig" te maken, rijp voor het beleid. Die opsmuk-operatie deed de partij in de Liberale Internationale én in de Oostenrijkse regering belanden, samen met de sociaal-democraten. In 1986 werd het Karinthische stemmenkanon Jörg Haider de nieuwe partij-führer. Haider bouwt een partij uit met 1.217 lokale afdelingen en 44.541 leden. De partij infiltreert gestadig in de staatsregionen en kent een stijgende aanhang bij politie en ambtenarij.
In de beruchte anti-oproerpolitie WEGA sympathiseert naar schatting 80 procent van de leden met de nazistische FPÖ.

HJ droomt van één groot Duitsland
Haider kreeg het nationaal-socialisme met de paplepel mee. Vader Robert Haider werd in 1929 lid van de Hitler Jugend. In 1932 trad hij toe tot de SA en op 1 december 1937 (nog voor de "Anschluss" van Oostenrijk bij Duitsland) werd hij lid van de NSDAP. Vader Robert Haider was zelf actief betrokken bij de mislukte Oostenrijkse nazi-putsh in juli 1934.
Ook moeder Haider, Dorothea, was militant nazi-activiste. Zij was Banmädchenführerin in de Hitler Jugend. Robert en Dorothea noemden hun zoon Jörg. Afgekort geeft dat immers HJ, en dat staat ook voor Hitler Jugend, de organisatie waar ze beiden actief in waren.

Hitler schreef in Mein Kampf "als ik in Wenen kom gaat mijn sympathie volledig naar de groot-Duitse idee". Ook de jonge Haider droomt van één groot-Duitsland. Hij won als zestienjarige een opstelwedstrijd met de titel "Zijn wij Oostenrijkers Duitsers?", waarop hij volmondig "ja" antwoordde. In een televisie-interview in de zomer van 1988 liet hij zich opnieuw ontvallen: "U weet zo goed als ik, dat de Oostenrijkse natie een misgeboorte was, een ideologische misgeboorte." Die pro-Duitse en pro-Europese opstelling zullen nooit verdwijnen, alle anti-Maastricht-demagogie ten spijt.

"De man die sneller liegt dan zijn schaduw"
Jörg Haider wordt snel hoofdredacteur van het Karinthische blad van de FPÖ. In het blad wordt openlijk propaganda gemaakt voor de werken van de Britse negationist (Holocaust-ontkenner) David Irving. De ene dag vergoelijkt Haider de Waffen SS. Hij heeft zich nauwelijks verontschuldigd of hij prijst alweer de Wehrmacht aan. En zo gaat dat maar verder. "Hij is een man die sneller liegt dan zijn schaduw", zei een journalist ooit. Maar hij is altijd een overtuigde nazi gebleven, net zoals zijn partij. Volgens het jaarboek van de FPÖ van 1995 is Hitler niet de oorlog gestart. Er staat geschreven dat de joden in 1933 de Duitsers de oorlog hebben verklaard en dat Hitler uit zelfverdediging handelde. De Oostenrijkse justitie beoordeelt het terecht als nazi-propaganda.

In juni 1991 verklaarde Haider in het Karintische deelparlement: "Het derde rijk heeft tenminste een fatsoenlijke werkgelegenheidspolitiek bedreven, wat niet één keer van de regering in Wenen kan worden gezegd." Dat het ging om werkgelegenheid in de wapenindustrie die uiteindelijk 60 miljoen mensen van het leven zou beroven, verzwijgt Haider natuurlijk. Dat het ging om onbetaalde gedwongen werkgelegenheid, zonder enig recht van de arbeider verzwijgt Haider ook. Haider is, zoals alle nazi's, fel tegenstander van vakbondsrechten. "Wij willen minder groepsegoïsme en meer denken voor het geheel", zo noemt Haider dat. Het groepsegoïsme, dat zijn voor Haider de arbeiders die hun rechten eisen. Het denken voor het geheel, dat is de klassensamenwerking tussen arbeider en baas, het corporatisme. De FPÖ-voorman is dan ook heftig tegenstander van de klassenstrijd en het marxisme. "Ik meen dat het marxisme als sociale heilsleer alle recht van bestaan verloren heeft", verklaarde hij. Maar voor zijn deur groeit de strijdbeweging.

Eén van de rijkste politici uit Oostenrijk door de 'Entjudung'
De FPÖ wordt gefinancierd door Oostenrijkse ondernemingen zoals Prinzhorn, Wlascheck, Haigermoser, Lugner, Rogner en Harlauer. Bedrijven die om hun antivakbondsopstelling berucht zijn. De transportfirma Haas sponsort Haiders' dure helikoptervluchten tijdens de kiescampagnes.

Jörg Haider is één van de rijkste politici in Oostenrijk. Sinds 1986 bezit hij in het Bärental het vijfde grootste domein in Karinthië. Hij erfde dat lapje grond, dat op 300 miljoen Oostenrijkse Schilling (45 miljoen gulden) wordt geschat, van een oudoom. Cynisch genoeg is het land gestolen van de Joodse familie Roifer, tijdens de 'Entjudung' in 1939.
Naast een villa in Klagenfurt bezit multimiljonair Haider nog een kostbaar huis in Wenen en toert hij rond in een Porsche van ongeveer 1 miljoen Oostenrijkse shilling. Haider de man van het gewone volk ?

Haider tegen uitkeringsgerechtigden
Haider werd klaargestoomd door de beste burgerlijke universiteiten. In 1997 volgde hij een Harvard-cursus aan het "Institute for International Development" en nam hij deel aan de zomercursus van de elitaire Boston-universiteit 'On Budgetting in the Public Sector'. Het nieuwe Oostenrijkse regeringsprogramma is één groot pact tegen de kleine man, vol belastingverhoging en privatiseringen. Om de anti-populaire maatregelen door te kunnen voeren, zaaien de nazi's haat tegen uitkeringsgerechtigden en vluchtelingen. Ze willen dat de mensen trappen naar diegenen die nog zwakker zijn.

"Het schandaal in ons systeem zijn de luiaards, de nietsdoeners, de profiteurs en dagdromers die zeker zijn van hun uitkering", aldus Haider. Haider verschilt daarin in niets met andere (extreem-)rechtse lieden. Daarmee zetten die lieden en Haider diegenen die nog werk hebben op tegen hen die geen werk hebben. En ze zetten mensen nog meer tegen elkaar op met extreem en stompzinnig racisme. Zo leende Haider de racistische term "Uberfrehmdung" (te veel vreemdelingen) van Hitler.