Wahid voert zuiveringen in het leger door

Van een correspondent

De Indonesische President Abdurrahman Wahid heeft een begin gemaakt met zuiveringen in het leger die zijn machtsbasis moeten versterken. Vooral aanhangers van de geschorste generaal Wiranto worden uit hun posten verwijderd om plaats te maken voor hervormingsgezinde officieren.

Generaal-majoor Agus Wirahadikusumah, die wordt gezien als een aanhanger van Wahid krijgt de leiding over het machtige strategische legercommando Kostrad, de eerste eenheid die in de strijd wordt geworpen in geval van oorlog, met een sterkte van 30.000 goed getrainde manschappen. Wirahadikusumah is een populaire officier, omdat hij een voorstander is van het beëindigen van de rol van het leger in de politiek.

Een andere hervormingsgezinde officier, luitenant-generaal Djamari Chaniago, wordt de nieuwe chef van de generale staf. Hij neemt deze belangrijke positie over van Wiranto-aanhanger luitenant-generaal Suaidi Marasabessy, die pas drie maanden geleden werd aangesteld. In totaal zullen 74 officieren worden vervangen. Het is duidelijk dat president Wahid zijn tegenstanders in het leger zo snel mogelijk wil uitschakelen. Ook zullen de militairen in de komende jaren hun 38 zetels in het parlement verliezen.

Corruptie in de bosbouw
Langzaam begint het net zich om de familie Soeharto en aanhangers te sluiten. De secretaris-generaal van het ministerie van Bos en Tuinbouw, Suripto, heeft 45 vergunningen voor bosbouw en herplanting geschorst omdat ze door corruptie en nepotisme zijn verkregen. Zes andere vergunningen moeten opnieuw worden aangevraagd omdat ze onder verdachte omstandigheden zijn verkregen. De secretaris-generaal heeft een ontmoeting gehad met de procureur-generaal Mazuki
Darushman waarin hij om vervolging van de schuldigen heeft gevraagd. Het gaat vooral om vijf grote conglomeraten, waaronder de bedrijven van de dochter van Soeharto, Tutut, en van de broer van de voormalige dictator. De bedrijven ruilden bossen onder elkaar, iets wat niet is toegestaan en maakten misbruik van subsidies voor herplanting van bossen. Het geld werd onrechtmatig voor tuinbouw gebruikt. De corruptie werd gecoördineerd door de voormalige handelsminister Bob Hasan.
Indonesië bestond ooit voor driekwart uit bossen. Hiervan is intussen 60 procent gekapt.

Excuus Wahid voor geweld Oost-Timor
President Wahid heeft tijdens een bezoek aan Oost-Timor zijn verontschuldigingen aangeboden voor de wreedheden die Indonesië heeft begaan tijdens de 24-jarige bezetting van de voormalige Portugese kolonie. Vorig jaar stemde Oost-Timor voor onafhankelijkheid in een VN-referendum.

"Laten we ervoor zorgen dat gemaakte fouten zich niet herhalen", zei Wahid en hij riep de bevolking op om het verleden te laten rusten. Gus Dur had een gesprek met de verzetsleiders van Oost-Timor Xanana Gusmao en José Ramos-Horta. Hij had ook een ontmoeting met het VN-bestuur. Er werd afgesproken dat er binnenkort een serie bijeenkomsten zal worden gehouden met vertegenwoordigers van Oost-Timor, Indonesië en de VN. De teruggave van bezittingen en de terugkeer van de duizenden vluchtelingen uit West-Timor zullen tijdens deze bijeenkomsten hoog op de agenda staan.

Poging tot moord
De politieke wereld in Jakarta werd begin maart opgeschrikt door een poging om de voorzitter van de moslimpartij PKB, Matori Abdul Djalil, te vermoorden. De PKB is de partij van President Wahid en Matori is een adviseur van de president. Op 5 maart werd Matori Abdul Djalil in zijn huis aangevallen door een man met een mes. Hij overleefde de aanval maar moest in het ziekenhuis worden opgenomen met wonden aan zijn hoofd en armen.

De aanvaller probeerde met een medestander weg te komen op een motorfiets. Toen dit mislukte kaapten de twee mannen een motortaxi. Andere motortaxi's zetten de achtervolging in en kregen de mannen te pakken.
Eén van de mannen werd ter plekke doodgeslagen, de tweede man ontsnapte, maar werd later toch opgepakt. Hij heeft gezegd dat de fundamentalistische organisatie AMIN, die al eerder aanslagen in Jakarta pleegde, achter de aanslag zit. De achtergronden van de aanval zijn onduidelijk, maar er wordt vanuitgegaan dat de steekpartij een waarschuwing is aan het adres van Wahid.

Amien Rais en de Soeharto clan
Amien Rais, de voorzitter van de moslimpartij PAN heeft kortgeleden gezegd dat hij bereid is leden van de Soeharto-familie in zijn partij op te nemen. Rais heeft zichzelf in een moeilijke politieke positie gebracht door steeds verder op te schuiven naar een radicaal fundamentalistisch standpunt. Met het aanbod aan de Soeharto-familie, waarvan hij blijkbaar de nodige steun verwacht, zal hij zijn isolatie nog verder versterken. Wel heeft Rais duidelijk gemaakt dat alleen die leden van de Soeharto-familie welkom zijn in de PAN die niet worden beschuldigd van corruptie en nepotisme.