Oorlogsverklaring uit Washington

Door Rainer Rupp (*)

Achter het hulpplan voor Colombia gaat een intensieve inmenging schuil. Een "oorlogsverklaring" is het, het voornamelijk door de VS gesteunde 'Colombia-plan' van president Andres Pastrana, zegt Paul Reyes, woordvoerder van de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC-EP). Hij deed kortgeleden een beroep op de Europeanen om het plan niet te steunen, omdat 85 procent van de 'hulp' bestemd is voor uitbreiding van de oorlog.

Het massale 'Colombia-plan' van 3,5 miljard gulden, over drie jaar verdeeld, is officieel bedoeld om het verbouwen en smokkelen van drugs tegen te gaan en de sociale en economische ontwikkeling van het gebied een injectie te geven. Voor Reyes, de woordvoerder van het FARC-EP, gaat er echter achter het 'Colombia-Plan' niets anders schuil dan een "versterkte vorm van inmenging van de VS in onze binnenlandse aangelegenheden."

Een groot deel van de Amerikaanse hulp voor Colombia is in feite bedoeld voor de militaire bewapening van het Colombiaanse leger, dat aantoonbaar in nauw contact staat met paramilitaire groepen die steeds weer nieuwe bloedbaden aanrichten onder de burgerbevolking. Alleen al het geweld tegen burgers, dat in de afgelopen weken door de AUC, een rechts-radicale paramilitaire eenheid, in de noordelijke provincies Sucre en Bolivar is gepleegd, heeft volgens correspondenten tenminste 50 mensen het leven gekost. Reyes waarschuwde er daarom ook voor, dat door de nieuwste reeks aanvallen op de burgerbevolking door paramilitaire groepen, verdere deelname van het FARC-EP aan de vredesonderhandelingen die in 1998 op gang gekomen zijn, ter discussie staat.

Hoewel internationale verenigingen van mensenrechten steeds weer bewijzen op tafel leggen over de nauwe betrekkingen van de Colombiaanse regering met de paramilitairen, worden zulke relaties door de regering in Bogota verontwaardigd van de hand gewezen. Clinton, die zichzelf tot beschermer van de mensenrechten heeft uitgeroepen, lijkt eveneens niet erg onder de indruk van de moordpartijen die door vrienden van de VS worden gepleegd. De president van de VS oefent daarentegen zelfs druk uit op het Congres in Washington om toestemming te verkrijgen het 'hulppakket' voor Colombia nog eens met 1,3 miljard dollar uit te breiden. Ruim 80 procent van de hulp bestaat uit militaire bewapening om de drugs en de guerrilla's beter te kunnen bestrijden. Na Israël en Egypte is Colombia het derde land in de rij van landen met de grootste Amerikaanse hulp.

Toen het begin van dit jaar erop leek, dat acties van burgeractivisten in de VS voor het stoppen van de militaire hulp aan Bogota, niet zonder resultaat leken, deed het VS-ministerie van Defensie eind februari een dringend beroep op het congres om het verlenen van militaire hulp niet te koppelen aan de voorwaarde dat het Colombiaanse leger haar relaties met de paramilitaire eenheden zou beëindigen.

Bron: junge Welt, 6 maart 2000, vertaling Toos Plug

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met 263 tegen 146 stemmen een militair hulpprogramma voor Colombia van ruim 3,5 miljard gulden goedgekeurd. Met dat geld worden legerbataljons getraind om de coca-gebieden in het zuiden van Colombia binnen te vallen, die nu in handen zijn van de linkse guerrillabeweging FARC, en worden 63 helikopters aangeschaft. Het Huis nam een amendement aan dat bepaalt dat er niet meer dan driehonderd Amerikaanse militaire adviseurs in Colombia mogen zijn. Dit om critici gerust te stellen, die waarschuwen dat Colombia voor de VS een Vietnam-achtig moeras kan worden. (NRC, 31 maart 2000)