Elian moet snel naar Cuba

VS nog steeds Wilde Westen

Door Wil van der Klift

De belangen van het kind Elian worden steeds meer ondergeschikt gemaakt aan de politieke belangen van enkele machtige groepen in Florida. Nu keert ook de Amerikaanse vice-president Al Gore zich tegen zijn eigen regering om electorale redenen. Gore riep vorige week het Congres op een wet aan te nemen om Elian en zijn familie een permanente verblijfsvergunning te geven, terwijl de minister van Justitie en de vreemdelingendienst eerder besloten dat Elian terug moet naar zijn vader en familie in Cuba.

De Democratische senator Bob Graham en de Republikeinse senator Bob Smith willen nu een wetswijziging om een permanente verblijfsvergunning mogelijk te maken. Gore, die eerder vond dat de rechters moeten beslissen over Elian, maakte nu, om zijn electorale kansen in Florida te vergroten, een bocht van 180 graden: "Het lijkt zo te zijn dat onze immigratiewetten niet volstaan." Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan verliest de immigratiedienst INS de jurisdictie in deze zaak.

Elian Gonzalez werd op 23 november uit zee gevist na een bootramp waarbij zijn moeder en stiefvader omkwamen. Vanaf dat moment wordt de jongen gekidnapt door enkele familieleden in Miami, die samenspannen met de grootste anti-Cuba-lobby in de VS, de extreem-rechtse Cuban American National Foundation (CANF). Een oudoom in Miami werpt zich op als voogd, gesteund door de 'Cuban Adjustment Act', een wet die bedoeld is om de illegale migratie uit Cuba aan te moedigen. Natuurlijk moet de jongen terug naar zijn eigen vader op Cuba. Nadat al eerder de minister van Justitie en de immigratiedienst INS dat hadden gedaan, wees ook een rechtbank in Miami twee weken geleden de voogdij toe aan de vader. "Elke dag die voorbij gaat is weer een verloren dag voor Juan Gonzalez en zijn zoon", vond federaal rechter Michael Moore. De rechtszaak was nota bene aangespannen door de familie in Miami. De Amerikaanse autoriteiten wilden afgelopen donderdag de Amerikaanse familie van Elian Gonzalez de tijdelijke voogdij over de jongen ontnemen, om zo een einde te maken aan ruim vier maanden touwtrekken over het lot van de zesjarige jongen.

In Miami gingen de onderhandelingen tussen de Amerikaanse familie van Elian en raadslieden van de immigratiedienst INS vorige week gewoon door. De INS wil dat de familie een verklaring tekent dat zij de jongen overdraagt als ook een hof van beroep in Atlanta in mei de voogdij toewijst aan de vader. Tevens moet de familie erin toestemmen de jongen tussentijds aan zijn vader over te dragen wanneer die zich in Miami meldt. De deadline om daarover te besluiten, is doorgeschoven naar afgelopen dinsdag. De familie in Miami heeft inmiddels te kennen gegeven Elian nooit te zullen teruggeven, wat er ook gebeurt.

De INS heeft verklaard niets te zullen ondernemen dat Elian kan traumatiseren. Toch lieten vorige week woensdag 22 burgemeesters uit Miami en omgeving weten geen medewerking te verlenen aan een federale operatie om

Elian bij zijn oudoom weg te halen. En ook de politie houdt zich dan afzijdig! Politieke kidnapping kan in het Wilde Westen dus straffeloos!

Fidel Castro kondigde vorige week onverwachts aan dat de vader, Juan Miguel Gonzalez, naar Florida mag vertrekken om het beroep in de voogdijzaak af te wachten. Hij moet wel vergezeld worden door een delegatie van dertig Cubanen, onder wie de voorzitter van de Cubaanse Assemblee Ricardo Alarcon, familieleden, twaalf klasgenootjes, drie leraren, drie psychologen, twee kinderpsychiaters, vier dokters en drie verpleegsters. Washington ziet weinig in een delegatie van 31 man, Havana liet weten dat over het voorstel niet te onderhandelen valt.

Er is echter alle reden voor zo'n delegatie, omdat het jongetje openlijk tegen zijn vader wordt opgezet (hij zou niet terugwillen, omdat hij bang voor straf is) en voortdurend geestelijk wordt misbruikt door de extreem-rechtse anti-Cuba-fanatici, die uitkijken naar de dag dat zij Cuba weer op de wijze van dictator Batista kunnen regeren. Hun gewetenloosheid wordt, door het kidnappen en de geestelijke mishandeling van een zesjarige jongen, alleen maar duidelijker, elke dag dat die marteling langer duurt. Daarom wordt in Cuba elke dag gedemonstreerd en vinden ook in de VS veel acties plaats voor de terugkeer van Elian naar zijn vader in Cuba.