Wie zijn de ministers van de FPÖ?

Van de redactie buitenland

De nazipartij FPÖ bezet een aantal sleutelposten in de blauwzwarte regering. Wie zijn ze, de acht vertrouwelingen van Haider?

  • Susanne Riess-Passer is vice-kanselier, zeg maar vice-premier. Ze trok in 1997 in de 'Liberale Klub' al van leer tegen de "socialistische fantasie van arbeid, wonen en vrijheid". Haar regering zal 9.000 banen schrappen in de openbare diensten.
  • Karl-Heinz Grasser, voormalig secretaris-generaal van de FPÖ, is minister van Financiën. Hij moet de telecommunicatie, de post en de luchthaven privatiseren. Elektriciteit, autorijden en roken wil hij duurder maken. Deze voormalige woordvoerder van het Magna-Konzern van Stronach staat bekend om zijn racistische uitspraken.
  • Herbert Scheibner, vroeger fractievoorzitter van de FPÖ in het parlement, is minister van Defensie. Hij wil Oostenrijk bij de NAVO en krijgt een verdubbeling van het militaire budget. Op 26 november vorig jaar werd hij door de Franse minister van Defensie Alain Richard uitgenodigd voor een forum over de 'gemeenschappelijke verdediging van Europa'. Al ruim voor de blauwzwarte regering gevormd werd dus!
  • Michael Krüger is minister van Justitie. De 44-jarige Haider-vertrouweling wil het bankgeheim beschermen, de telefoonaftap en het pro-actief onderzoek wettelijk maken. "Hart aber herzlich": hard maar hartelijk is zijn leuze. Hij was de elitaire onderwijsspecialist in de FPÖ die hard pleitte voor een toelatingsexamen en inschrijfgeld om het aantal studenten te beperken en zo het 'niveau' te laten stijgen.
  • Elisabeth Sickl, lerares en minister van Sociale Zaken. Zij wil melkert-banen in de sociale sector, cultuur en milieu. Sickl is van de groenen overgestapt naar de nazi's, "om groen in de FPÖ te brengen", zegt ze zelf. Zoals de verhoogde autobelasting?
  • Michael Schmid is minister van Infrastructuur. In 1993 schonk hij 105.000 Oostenrijkse shilling (meer dan 15.000 gulden) aan het nazi-weekblad Aula, dat als brug fungeert van de FPÖ naar de buitenparlementaire, groot-Duitse, extreem-rechtse krachten.
  • Mares Rossmann, de 46-jarige typiste van Haider, is staatssecretaris voor Toerisme en de rijke radioloog Reinhart Waneck is staatssecretaris voor Gezondheid. Waneck drukte meteen de invoering van een eigen bijdrage (tot 20 procent) door.