Noord-Korea wil onderzoek oorlogsmisdaden VS

Van de redactie buitenland

Noord-Korea wil dat de Verenigde Naties een tribunaal opzetten om onderzoek te doen naar Amerikaanse oorlogsmisdaden ten tijde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Li Hyong, zei op 24 maart jl. tijdens een persconferentie in New York dat het Amerikaanse leger verantwoordelijk kan worden gesteld voor massaslachtingen, lukrake bombardementen, biologische oorlogvoering en folteringen, als gevolg waarvan een miljoen Noord-Koreanen om het leven kwamen.

Ruim 10.000 Amerikaanse oorlogsvliegtuigen waren van 11 tot 20 augustus 1951 betrokken bij meer dan 250 vluchten boven Pjongjang, waarbij ze 4.000 bommen lieten vallen, die tenminste 4.000 onschuldige burgers doodden en 2.500 verwondden. Gedurende de gehele oorlogsperiode was er sprake van 1.400 vluchten op Pjongjang, waarbij 428.000 bommen vielen die alle fabrieken, scholen, ziekenhuizen en openbare gebouwen en woonhuizen vernietigden en veel onschuldige burgers. Dat overkwam ook veel andere Noord-Koreaanse steden en dorpen. Gedurende de drie jaar dat de oorlog duurde maakten vliegtuigen van de VS-luchtmacht 800.000 vluchten, en van de mariniers en marine nog eens 250.000 op Noord-Korea, waarvan 85 procent terechtkwam op civiele doelen. Er is bovendien op grote schaal gebruikgemaakt van Napalmbommen. De VS-machthebbers hebben vorig jaar in Servië opnieuw laten zien dat ze nog niets veranderd zijn.

Noord-Korea heeft al vaker dergelijke beschuldigen geuit, maar kan zich nu ook beroepen op kortgeleden geopenbaarde officiële Amerikaanse documenten en getuigenissen van GI's, slachtoffers en ooggetuigen. De VS doen op dit moment bijvoorbeeld onderzoek naar een incident in Nu Gun Ri, ten zuiden van Seoel, waarbij Amerikaanse soldaten honderden Zuid-Koreaanse burgers hebben doodgeschoten. In juni is het vijftig jaar geleden dat de Koreaanse oorlog uitbrak. In 1953 kwam een einde aan de oorlog door een wapenstilstand, maar er is nooit vrede gesloten.