Ingezonden

Oproep voor oud-gevangenen Kamp Amersfoort

Leusden, december 1999.

In april 2000 zal het 55 jaar geleden zijn dat Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis.

Lange tijd is de herinnering aan dat Kamp Amersfoort minder geweest. In 1995 werd op initiatief van de Rotary Amersfoort-Stad een gedenkplaats gerealiseerd, waarin fragmentarisch bewaard gebleven monumentaal erfgoed bijeen is gebracht. Ook is daarin een symbolische herinnering opgenomen voor de "rozentuin". Tijdens een plechtigheid op 19 april 1995 (50 jaar herdenken) werd deze gedenkplaats in gebruik genomen.

Aansluitend aan de plechtigheid van 19 april 1995 werd een reünie van oud-gevangenen gehouden. Zij werden toen met bussen naar een zaal gebracht.

Op initiatief vanuit de burgerij van Amersfoort zal op 18 april 2000 herdacht worden dat die overdracht 55 jaar geleden plaatsvond. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van een restauratie van de muur met muurschilderingen op de plaats, waar vroeger het kantoor van de kampcommandant was. Het omhullende gebouwtje moet een renovatie en uitbreiding ondergaan, zodat een geheel nieuw gebouwtje ontstaat waardig aan de locatie van de gedenkplaats. De gemeenten Amersfoort en Leusden voeren in 2000 een totaal programma uit dat de herinnering aan Kamp Amersfoort moet continueren.

Oud-gevangenen worden opgeroepen bij de plechtigheid op dinsdag 18 april 2000 aanwezig te zijn. Na de plechtigheid in de ochtenduren van dinsdag 18 april 2000 wordt de oud-gevangenen van Kamp Amersfoort een gelegenheid tot reünie aangeboden.

Omdat er centraal geen adressenbestand is, wordt u verzocht de beschikbare informatie door te geven, hetzij direct aan personen, hetzij via andere kanalen die u ter beschikking staan (periodieken, infobladen etc.) Schriftelijke aanmelding vooraf is nodig.

Helpt u mee? Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Namens de herdenkingscommissie,

C. Biezeveld, secr.
Appelweg 1,
3832 RK Leusden.
Telefoon: 033-4679498.