Poetin, man van het Westen?

Van de redactie buitenland (*)

"Met Poetin kun je zaken doen", zeggen NAVO-kringen. Ze zeggen blij te zijn dat hij op 26 maart werd gekozen tot president van Rusland. President Clinton ondersteunt Poetin, want hij is "bekwaam, energiek, kundig en open." "Er zijn positieve dingen te zeggen over zijn economische hervormingen, zijn 'wet en orde' en zijn pleidooi voor ontwapening", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright.(1) Eenmaal stevig in het zadel, hopen zij dat hij de Kaukasus onder westerse controle brengt. Dat hij gekozen zou worden stond al vast.

Vladimir Poetin moest in één ronde gekozen worden, want anders had hij echt campagne moeten voeren tegen Zjoeganov. Dat is hem gelukt door een reusachtige mediacampagne. Het beeld van Poetin, die gewoon aan het werk is om Rusland stabiel te maken, is er dag in, dag uit ingepompt. Zijn portret hing overal. De staatstelevisie en de gedwongen keuze voor Poetin door soldaten, zieken en boeven zorgden voor de rest. Wat vooral opvalt is dat de communisten, ondanks deze geregisseerde verkiezingen, veel meer stemmen behaalden dan er vooraf werd gezegd. Bij een opkomst van 60 procent geeft een aantal van 30 procent aan, dat de aanhang groeit.

Vladimir Poetin heeft inderdaad heel zijn carrière lang de belangen van het Westen verdedigd. Als spion in Duitsland hielp hij Gorbatsjov in de jaren tachtig Oost-Duitsland te liquideren en aan het Westen uit te leveren. Daarna verkocht hij in Leningrad als assistent-burgemeester de grote openbare bedrijven aan Russische kapitalisten en westerse multinationals. Hij was een welkome vervanger van Boris Jeltsin, die de petroleumsector, gas, elektriciteit en spoorwegen in handen wou laten van een groep Russische kapitalisten rond zichzelf. Jeltsin weigerde die sectoren volledig open te gooien voor Exxon, Amoco en British Petroleum. Het Westen hoopt dat Poetin de laatste Russische monopolies afbreekt.

Poetin is in de ogen van het Westen de best denkbare president voor Rusland, ondanks dat er ook twijfel bestaat over zijn loyaliteit. Sedert september 1999 heeft het Internationaal Monetair Fonds zijn leningen aan Rusland opgeschort. Die leningen waren al in de staatsbegroting ingeschreven. (2) De Raad van Europa bevriest een groot deel van de hulp aan Rusland. (3) Maar zodra Poetin de verkiezingsoverwinning binnen heeft, wil het Westen opnieuw de geldkraan opendraaien, op voorwaarde dat Poetin de opgelegde agenda respecteert. Poetin heeft al laten weten dat hij de boodschap begrepen heeft. Hij nodigde NAVO-secretaris Robertson uit naar Moskou. En op de vraag van BBC-journalist David Frost of Rusland bereid is toe te treden tot de NAVO, antwoordde Poetin: "Waarom niet?" (4)

Bronnen:
1. The Washington Post, 8 maart 2000
2. Le Monde, 20 januari 2000
3. Argumenti i Fakti, 2 februari 2000
4. De Standaard, 6 maart 2000.

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van informatie uit Solidair 12/2000