Nachtwake en demonstratie voor vredesactivisten

Van redactie buitenland

Op 29 februari jl. heeft bij het Amerikaanse Consulaat in Canada (Toronto) een nachtwake en een demonstratie plaatsgevonden ter ondersteuning van vier anti-oorlogsactivisten uit de VS, die een gevangenisstraf van 26 jaar boven het hoofd hangt. Het was tevens een demonstratie tegen het gebruik van verarmd uranium. Onder de aan de nachtwake, religieuze dienst en demonstratie, deelnemende vredesactivisten uit Zuid-Ontario waren ook de bekende Ursula Franklin en de wereldwijd bekende stralingsexpert Rosalie Bertell. De dienst werd opgedragen door Dominee Brian Burch van de Gemeente van St. Thomas. Senator Lois Wilson gaf ook zijn steun.

De vier activisten uit de VS - Pastoor Philip Berrigan (met zijn 76 jaar meerdere malen genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, hij heeft negen van de afgelopen 30 jaar in de gevangenis gezeten voor geweldloze anti-kernacties), Steve Kelly, SJ, Susan Crane en Elizabeth Walz - ontmantelden twee A-10 Warthog gevechtsvliegtuigen een week voor Kerstmis 1999. Sindsdien worden zij vastgehouden en is de borgsom vastgesteld op 75.000 dollar. De Warthogs worden gebruikt voor het droppen van het merendeel van de met verarmd uranium beslagen munitie op Irak en voormalig Joegoslavië.

"Door het gooien van radio-actieve munitie op de twee genoemde landen, hebben wij in feite kernoorlogen gevoerd en is Canada ook medeplichtig, zowel aan het gooien van bommen als aan het exporteren en vervaardigen van wapens met verarmd uranium", zegt Matthew Behrens, woordvoerder van Toronto Action for Social Change (TASC).

Het gooien van munitie met verarmd uranium door de VS, Engeland en Canada is in verband gebracht met de alarmerende toename van kanker onder de bevolking van Irak en voormalig Joegoslavië en is de waarschijnlijke oorzaak van het Golf Oorlog Syndroom onder Canadese veteranen.

De nachtwake en demonstratie riepen op om een eind te maken aan het gebruik van verarmd uranium, en om uiteindelijk alle voorbereidingen voor nucleaire oorlogsvoering te beëindigen. Voorbereidingen die helaas onverminderd doorgaan, middels programma's zoals het onlangs hernieuwde Star Wars van de VS. Canada overweegt serieus om aan dit programma deel te gaan nemen met een investering van 635 miljoen dollar.

(*) Toronto Action for Social Change, http://www.balkanpeace.org, vert. J.B.