Justitie helpt fascisme in Turkije

Aanval op persvrijheid

Van Persbureau Ozgurluk

Op 10 April, vijf uur 's morgens werd de voordeur van Persbureau Ozgurluk, in de Witte de Withstraat 160 te Amsterdam, met springstof uit zijn voegen geblazen door een vage bijzondere politie-eenheid. Gemaskerde, met machinegeweren bewapende mannen, stormden naar binnen en overweldigden de enige aanwezige in het pand, een vrouw van 17 jaar die in bed lag te slapen.

De tv werd aangezet en ze werd gedwongen plaats te nemen op een stoel. "TV kijken!" werd haar toegesnauwd en "Voor je kijken of ik schiet je dood!"

Toen kwam er een klein leger van politie-agenten - al of niet in uniform binnen. In drie uur tijd werd zo ongeveer de gehele inboedel naar buiten gebracht. Computers, video's, gsm's, cd's, alles werd in containers gegooid en meegenomen. In totaal waren er ongeveer 40 agenten drie uur bezig, de aanwezige vrouw mocht ondertussen niet van haar stoel komen, niet om zich heen kijken en ze werd constant onder schot gehouden.

Na afloop lieten ze een papiertje achter met een telefoonnummer dat kon worden gebeld voor informatie. Er werd geen lijst achtergelaten van meegenomen artikelen.

Wat is het persbureau Ozgurluk?
Persbureau Ozgurluk is een onafhankelijk persbureau dat zich inzet voor de strijd voor democratie en mensenrechten in Turkije. Het is volkomen legaal en open, er hangt een groot bord aan de gevel en er liggen brochures in de etalage, het is bijna zeven dagen in de week geopend en iedereen kan er gewoon aanbellen of binnenlopen en vragen stellen. Persbureau Ozgurluk onderhoudt een aantal websites: , en en doet niets stiekems of illegaals.

Verder houdt Persbureau Ozgurluk zich bezig met het uitgeven van brochures, het organiseren van informatie-avonden en het informeren van de (internationale) publieke opinie over de systematische schendingen van de mensenrechten in Turkije.

Waarom deed de politie dit?
Het antwoord is waarschijnlijk dat Nederland zich conformeert aan de genadeloze repressie ten opzichte van mensen die zich in Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en Zwitserland inspannen voor een democratisch Turkije. In alle genoemde landen zitten democraten, revolutionairen en sympathisanten van de revolutionaire bevrijdingsstrijd in Turkije, in de gevangenis.

De harde houding en de criminaliserende activiteiten van deze landen kunnen alleen maar worden uitgelegd als steun aan het regime in Turkije dat verantwoordelijk is voor (we herhalen het maar weer eens) duizenden gevallen van verdwijningen en standrechtelijke executies, honderdduizenden gevallen van marteling en de opsluiting van tienduizenden politieke gevangenen. Revolutionairen, democraten, mensenrechtenactivisten, zelfs parlementariërs zijn niet veilig voor het fascistische staatsapparaat. Iedereen die zijn of haar mond opendoet uit onvrede met het heersende regime loopt gevaar. Dat is allang bekend en zeer goed gedocumenteerd (tot aan het Europese Hof toe).

De politie-actie toont waar de Nederlandse overheid staat ten opzichte van de volstrekt legitieme verlangens naar democratie en mensenrechten van het volk in Turkije: Zij staat aan de kant van het (Turkse) fascisme.

Het formele antwoord van justitie is dat ze een verzoek hebben ontvangen van de Belgische justitie om een huiszoeking te doen in ons persbureau vanwege een "financieel onderzoek" i.v.m. met een proces in België.

Afgezien van de belachelijkheid van die stelling kan het ook niet verklaren waarom er bijvoorbeeld modems, een videobewerkingssysteem, meer dan 60 CD's, gewone huis-, tuin- en keukentelefoons en gsm-opladers werden meegenomen. En al helemaal niet het meenemen van video's, brochures die we hebben gemaakt over censuur in Turkije, een door ons samengesteld boek met tekeningen over de geschiedenis van Anatolië, posters die aan de muur hingen, een fototoestel etc. Wat kunnen die bijdragen aan inzage in wat voor financiële zaken dan ook. (Bovendien rechtvaardigt de 'aanklacht' op geen enkele wijze de brute overval, red. Manifest).

De hierboven op genoemde (korte) lijst van goederen - praktisch gesproken zijn ze gewoon gestolen want wij hebben, zoals opgemerkt, geen bewijs ontvangen voor meegenomen spullen - geven aan wat het werkelijke doel is van deze operatie: het proberen ons werk te saboteren.

Het werkelijke doel van deze operatie: saboteren van ons werk, kritische geluiden over de mensenrechtensituatie in Turkije de mond snoeren...

Wij protesteren ten sterkste tegen deze misdadige gang van zaken en wij eisen, via onze advocaten, direct al onze spullen terug. Een mogelijke rechtszaak zien wij met vertrouwen tegemoet.

Stop steun aan fascistisch Turkije!

Persvrijheid is een mensenrecht!

Alle spullen terug!

Persbureau Ozgurluk
ozgurluk@xs4all.nl
http://www.ozgurluk.org
Telefoon: 020-6898368
Fax: 020-4120400