Korea: Akkoord Noord-Zuid

Noord- en Zuid-Korea hebben een akkoord gesloten met als doel het bespoedigen van de nationale verzoening en eenheid, uitwisseling en samenwerking, vrede en hereniging. Daarmee hebben zij de drie beginselen van nationale hereniging herbevestigd, die uiteengezet zijn in de historische 'Gezamenlijke Noord-Zuid Verklaring van 4 Juli'.

Het Akkoord behelst het volgende:
* President Kim Dae Jung zal op zijn eigen verzoek Pjongjang bezoeken van 12 tot 14 juni 2000.
* In Pjongjang zal een historische ontmoeting plaatsvinden tussen Kim Jong Il, Algemeen Secretaris van de Arbeiders Partij van Korea en voorzitter van de DPRK-Commissie van Nationale Verdediging, en President Kim Dae Jung. Tevens zullen er inter-Koreaanse topoverleggen plaatsvinden. Van beide zijden is besloten om op korte termijn in april voorbereidend contact te hebben, om procedurele zaken te bespreken.

Het akkoord werd ondertekend door Song Ho Gyong, vice-voorzitter van het Koreaanse Aziatische en Pacific Vredes Committee, die uit naam van het hoogste gezag het Noorden vertegenwoordigde, en door Pak Ji Won, Minister van Cultuur en Toerisme, die uit naam van het hoogste gezag het Zuiden vertegenwoordigde.(KCNA, Pjongjang, 10-4-00, vert. J.B.)