Cultuur en militarisme

Van een correspondent

In Lelystad bevindt zich aan de haven het Scheepshistorisch Centrum. De bezoekers kunnen het historische maritieme verleden van Nederland bewonderen op de Batavia-werf en scheepsarcheologie in het nabijgelegen gebouw van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwater Archeologie. De bezoeker staat vanaf 2 mei a.s. een verrassing te wachten. Het met veel smaak nagebouwde VOC-schip "Batavia" is afwezig. Het heeft namelijk - net als zijn voorganger in de 17e eeuw - de reis gemaakt naar de "Oost" en ligt momenteel voor de toeristen in Sydney, Australië.

Twee oorlogsvaartuigen van de Nederlandse marine zullen aan de museumkade van mei tot september de plaats innemen van de replica. De oorlogsvloot van de NAVO heeft voor de kust van de Joegoslavische Federatie dankbaar gebruikgemaakt van de slaafse gehoorzaamheid van Nederland met haar maritieme capaciteiten en haar koloniale verleden. Bij "vredesoperaties" waarbij vele Joegoslavische burgers opzettelijk geraakt werden, zijn o.a. de mijnenvegers van de marine ingezet. De mijnenvegers begaven zich brutaal samen met andere vaartuigen in de territoriale wateren van de Joegoslavische Federatie om de weg vrij te maken voor de vliegdekschepen van de NAVO (o.a. vanaf die schepen vertrokken de bombardementsvliegtuigen).

De twee mijnenvegers zijn hèt symbool voor het 'nieuwe' koloniale tijdperk, waarin met geweld de wereld wordt heringedeeld op zoek naar verovering van grondstoffen en afzetmarkten, net als vier eeuwen geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Net als toen kleeft er bloed aan de schepen. Contrasten zijn er ook, maar dan eerder op het gebied van scheepsbouw (hout/metaal) en vooral wapentuig. De doelen zijn hetzelfde: roofzucht, onderwerping en winstbejag!

Op dinsdag 2 mei arriveren de twee NAVO-schepen bij de werf in Lelystad. Reden temeer om daar fel te protesteren TEGEN de aanwezigheid van de NAVO in een cultuur-historisch centrum. Een duidelijk NEE tegen NAVO-schepen, vooral omdat nieuwe aanvallen van de NAVO op landen, die hun onafhankelijkheid blijven nastreven, niet uitgesloten zijn!