De story en privé van weekend-miljardairs

Hoe aktueel Big-Brother is

Door Jan Cleton

Nina Brink de door de wol geverfde zakenvrouw van World OnLine verkocht bijtijds een pakketje van haar WOL-lige aandelen. Dat was een privé-aangelegenheid zei ze. Toch wel raar als je zelf heel Nederland met reclames op zijn kop zet om speculanten uit hun tent te lokken.

Nee, dan de Endemolletjes. Zij hebben een bedrijf opgebouwd dat stevig in de plus staat. Jopie van den Ende was een beetje moe en wilde het wat kalmer aan gaan doen, voordat hij in de WAO zou belanden. Zijn zaken-partner, Johnnie de Mol, stak ook met een gerust hart zijn hoofd boven het maaiveld uit in vol vertrouwen dat hij zijn baan behield en zijn bankrekening met vele miljarden aangevuld werd. Story en Privé zouden uitsluitend de loftrompet steken. De Big-Brother-discussie had zich verlegd naar onze oosterburen, alwaar de privacy-discussie ook bijdroeg aan de financiële kettingreactie. Reclame die niets kost en de ogen van kwatta-beleggers op het bedrijf vestigden.

Terwijl de miljardendans in één weekend tot een hoogtepunt kwam, althans voor de producenten van deze schijnwereld, bleef de polder-ellende voor de minder gefortuneerden gewoon voortbestaan.

Op straat werd menigeen weer voor het dilemma geplaatst of men al dan niet een daklozenkrant zou aanschaffen. Of men al dan niet die zielige jongen die om wat klein geld vroeg een paar kwartjes zou geven. Maar misschien kocht hij er wel drugs voor!

In de zorg-sector moest menig verpleegkundige prioriteiten stellen die een beroep deden op het eigen onrechtvaardigheidsgevoel. Een aantal psychiatrische patiënten werd weer door 'geldgebrek' aan het leger daklozen toegevoegd.

Joop en John legden zich dat weekend met een vergenoegd gevoel ter ruste. Nina zag toen zij uit het raam keek nog enkele schapenwolkjes boven haar privé-tuintje hangen en moest een fors stapje terug doen. Duizenden wollige schaapjes moest zij tellen en vele kleine-belegger-lammetjes, voordat zij alsnog rustig in slaap viel. Haar kostje is toch wel gekocht. Net zoals bij de Amerikaanse baas van Aegon die vorig jaar 5,5 miljoen gulden ontving en bij al die andere jongens en meisjes die zich schaamteloos mogen verrijken in ons polderland. En die anderen? Ach, als je geschoren wordt moet je stilzitten, dat moet zeker een schaap toch weten! Ons belastingstelsel is toch rechtvaardig? Gelukkig kom ik er met een koopje vanaf. Big-Brother is not really watching me by TV, of, snurk, snurk...