CLASSSTRUGGLE - Nieuws van de Britse eilanden

Anti-fascisten blokkeren neo-nazi mars

Door Bert Bakkenes

De Britse politiek staat de laatste weken bol van racisme en vreemdelingenhaat. De regering Blair heeft een nieuwe wet in werking gesteld die erop is gericht het aantal asielzoekers te beperken. Asielzoekers worden over grote afstanden verspreid over het hele land, en krijgen in plaats van de eerdere kleine uitkering voedselbonnen uitgereikt. Dit alles gaat gepaard met een ware hetze tegen alle buitenlanders, en asielzoekers in het bijzonder.

Het kan niet uitblijven dat de neo-fascisten, die in Groot-Brittannië niet in grote aantallen, maar wel luidruchtig aanwezig zijn, van deze gelegenheid gebruikmaken. Op zaterdag 8 april had het National Front, één van de oudste neo-nazistische partijen, een demonstratie aangekondigd in de badplaats Margate, in Kent, gericht tegen de asielzoekers die in Margate in goedkope leegstaande hotels worden ondergebracht. De demonstratie kreeg politietoestemming en natuurlijk ook bescherming.

Plaatselijke anti-fascisten en de Anti-Nazi League organiseerden een tegendemonstratie om te voorkomen dat de mars haar doel, de klokkentoren op het strand, zou bereiken. De ongeveer 50 neo-nazi's arriveerden per trein en werden door een waar politiekordon, van ongeveer 400 man met honden, beschermd. De antifascisten blokkeerden de weg en er ontstonden duw- en trekpartijen met opgefokte politieagenten die met busjes op de antifascisten inreden. Vijf mensen werden gearresteerd. De National Front-leden deden er ongeveer anderhalf uur over om 500 meter vooruit te komen. Steeds opnieuw werd de route geblokkeerd.

Uiteindelijk gaf de politie het op en de fascisten werden teruggebracht naar de trein zonder hun einddoel bereikt te hebben. Het viel op hoeveel moeite de agenten deden om de fascisten te ondersteunen. Dit terwijl een bus met anti-fascisten voor het begin van de demonstratie tot stoppen was gedwongen. De bus werd doorzocht en alle inzittenden moesten hun naam en adres opgeven. Dit gebeurde onder een nieuwe justitiewet. Ook een bedenksel van Blair en consorten.

Racistische aanvallen nemen toe
Het aantal racistische aanvallen in Groot-Brittannië is de laatste maanden schrikbarend gestegen. Twee weken geleden werd een jongen van Pakistaanse afkomst door vier blanke mannen in brand gestoken in Berinsfield, een dorp in Oxfordshire. Chris Barton was op weg naar huis na een bezoek aan zijn vriendin toen hij werd gegrepen door vier mannen die hem met een auto hadden achtervolgd. Hij werd met benzine besproeid en onder het uiten van racistische scheldwoorden staken de mannen de benzine in brand.

Toen de benzine begon te branden en het haar van Chris Barton vlam vatte sprongen de mannen weer in de auto en reden weg. Chris: "Ik trok mijn trui uit en probeerde de vlammen te doven. De pijn was ongelofelijk. Ik heb de trui om mijn hoofd gedaan en ben naar huis gestrompeld. Het was maar vijf minuten lopen, maar het leek wel een uur." De politie twijfelt er niet aan dat het om een racistische aanval gaat.

Ook de Turkse gemeenschap in veel Engelse plaatsen heeft het de laatste weken zwaar te verduren gehad, nadat twee Leeds United-supporters door Turkse voetbalvandalen waren doodgestoken in Istanbul voor de wedstrijd tussen Galatasaray en Leeds. In Sheffield werd een Turkse jongen neergeschoten toen hij de voordeur opendeed. In dezelfde plaats werd de eigenaar van een Turks restaurant door drie racisten in elkaar geslagen en zijn restaurant werd in brand gestoken.

Tachtig kraamafdelingen waarschijnlijk gesloten
Britse vrouwen die moeten bevallen lopen de kans zeker 80 kilometer te moeten reizen naar de dichtstbijzijnde kraamafdeling, als het plan om een aantal afdelingen samen te voegen doorgaat. Het plan is ontwikkeld door organisaties van specialisten en vroedvrouwen, omdat er een groot gebrek is aan geschoolde krachten. Volgens het rapport van de organisaties is er in de gezondheidszorg een tekort aan 1600 specialisten en 2500 vroedvrouwen.

Het rapport geeft aan dat het samenvoegen van afdelingen de enige uitweg is. In de grote steden zoals Birmingham, Glasgow en Leeds is het samenvoegingsproces al begonnen. Tot nu toe zonder al te veel problemen, omdat er nog genoeg alternatieven zijn. Maar vooral in de kleine plaatsen zoals Huddersfield en Halifax wordt er keihard tegen de plannen gevochten. In deze gevallen betekent samenvoeging vaak dat afdelingen gewoon verdwijnen en dat patiënten naar een andere stad moeten om te bevallen.

De organisaties die het rapport hebben opgesteld zeggen dat het steeds moeilijker wordt om afdelingen 24 uur per dag in werking te houden en dat zeker 215 specialisten urgent nodig zijn. De regering heeft echter uit financiële overwegingen geweigerd het aantal plaatsen voor specialisten uit te breiden. Het resultaat is dat het voorkomt dat ziekenhuizen spoedgevallen door gebrek aan personeel moeten weigeren. Er bestaat geen twijfel aan dat er op deze manier levens op het spel worden gezet. De Britse minister van gezondheid Alan Milburn heeft gezegd zich over het rapport te zullen buigen.

Regering geeft £100 miljoen steun aan mijnbouw
De Britse regering heeft onlangs bekendgemaakt dat het £100 miljoen beschikbaar zal stellen om de crisis in de mijnbouw te bestrijden. Er zijn nog maar 18 Britse mijnen in werking in vergelijking met meer dan 50 in de jaren 80. De geprivatiseerde mijnen zijn nu in handen van RJB Mining, dat had gedreigd met verdere sluitingen als de regering niet over de brug kwam. Het geld zal worden gebruikt voor een investeringsprogramma dat twee jaar zal duren. Wat er daarna gebeurt zal afhangen van de parlementsverkiezingen die rond die tijd zullen worden gehouden. De regering had overigens ook slecht nieuws voor de mijnwerkers. Het verbod op nieuwbouw van energiecentrales die op gas werken zal worden opgeheven. Het verbod was ingesteld om de energiebedrijven te dwingen kolen af te nemen. De opheffing van het verbod heeft tot woedende reacties van de mijnwerkersbond, de NUM, geleid.

In Schotland heeft een parlementslid geëist dat de compensatie-uitkeringen, die de regering betaalt aan mijnwerkers die longziekten hebben opgelopen, sneller moet worden uitbetaald. Alasdair Morgan, van de Schotse Nationale Partij (SNP) heeft gezegd dat 341 Schotse mijnwerkers zijn overleden terwijl ze op de betalingen zaten te wachten.

Tot nu toe hebben maar 345 mensen een compensatie-uitkering gekregen. Het parlementslid heeft de regering ook opgeroepen de medische keuringen die aan uitbetaling vooraf gaan af te schaffen. Energieminister Helen Liddell heeft beloofd het systeem sneller te laten werken, maar ze verwacht dat het nog zeker twee tot drie jaar zal duren om alle aanvragen te beoordelen.

Bronnen: New Worker 14 april 2000, BBC Ceefax.