CLASS STRUGGLE Strijdnieuws uit Groot-Brittannië

Door Bert Bakkenes

Longbridge gered - Ondergang Ford dreigt

De arbeiders van de grote Rover Longbridge autofabriek in Birmingham hadden vorige week wat te vieren. Het Rover-concern werd door de Duitse gigant BMW verkocht, maar niet aan het ontmantelingsbedrijf Alchemy, zoals eerder was gepland. Rover ging naar het Phoenix-concern dat wordt geleid door de voormalige Rover-baas John Towers, die maar £10 hoefde te betalen voor de hele onderneming. BMW wilde zo snel mogelijk van Rover af omdat de verliezen niet meer te stuiten waren.

BMW ging zelfs nog verder. Phoenix kreeg ook nog een lening van £575 miljoen om de eerste kosten te dekken. Voor de arbeiders was deze verkoop reden voor een feestje. Als het bedrijf naar Alchemy was gegaan was het afgelopen geweest met de massaproductie en waren er 24.000 banen verdwenen. Nu blijft het bedrijf gewoon doordraaien. Wel is het zo dat 1000 mensen hun baan zullen verliezen. Volgens Phoenix zullen de mensen die moeten vertrekken ieder een premie van £25,000 krijgen.

Longbridge zal in de toekomst de nieuwe Rover 75 gaan produceren, die nu nog in de Cowley-fabriek in Oxford wordt gebouwd. Deze fabriek blijft in het bezit van BMW en zal de nieuwe Mini gaan produceren. De vakbonden waren blij met het behaalde resultaat. Volgens Tony Woodley, de hoofdonderhandelaar van de Transport & General Workers Union, hebben de bonden duizenden uren keihard gewerkt om de industriële ramp, die BMW van plan was te veroorzaken, te voorkomen.

Of de huidige oplossing houdbaar is, blijft de vraag. Er worden in de wereld te veel auto's geproduceerd en het is niet zeker dat Phoenix kan overleven. Alleen socialistische planning kan dit soort problemen voorkomen. Als onder het socialisme er een overvloed aan een bepaald product ontstaat zal er gesneden worden in de arbeidstijd, niet in banen en lonen.

Ford

Terwijl de Rover-arbeiders opgelucht adem haalden was er slecht nieuws voor de Ford-arbeiders in Dagenham, Essex. Ford zal de productie van auto's in Dagenham stopzetten. De fabriek, de oudste in Groot-Brittannië, zal in de toekomst motorblokken en andere onderdelen produceren. Het is nog niet duidelijk hoeveel banen dit zal kosten. Onmiddellijk na de bekendmaking haalde de nieuwe Londense burgemeester Ken Livingstone scherp uit naar de bedrijfsleiding van Ford.

Hij beschuldigde Ford van het breken van nog lopende overeenkomsten met de arbeiders. Ken zei dat de multinationals Britse arbeiders als eerste de laan uitsturen omdat de Britse arbeidswetten te weinig bescherming bieden. Hij deed een beroep op de regering om hier verandering in te brengen. Ken wees ook op de financiële steun die Ford in Groot-Brittannië heeft gekregen, zowel van landelijke als plaatselijke overheden. Steun waar nu niet meer over wordt gesproken door de Ford-leiding.

Niemand vervolgd voor Paddington treinramp

Het Britse Openbaar Ministerie heeft afgelopen week bekendgemaakt dat niemand zal worden vervolgd voor de Paddington treinramp waarbij vorig jaar oktober 31 mensen omkwamen. Het ongeluk gebeurde toen een volle Great Western trein in botsing kwam met een Thames-forensentrein die zich op het verkeerde spoor bevond.

De Thames-trein was door een rood licht gereden, dat op zo'n moeilijke positie staat dat ook veel andere machinisten het signaal in het verleden hebben gemist. Beide machinisten kwamen om en 250 mensen raakten gewond. Railtrack, het bedrijf dat de sporen beheert, en de twee treinbedrijven geven elkaar de schuld van het ongeluk. Volgens het OM is er niet genoeg bewijsmateriaal om de directies van de bedrijven te vervolgen.

Er is een hele serie fouten gemaakt die niet naar individuen kunnen worden getraceerd. De wetten zijn zo complex en ondoorzichtig dat het bijna onmogelijk is om directies voor de rechtbank te slepen. Voor personeelsleden ligt dit anders. Kortgeleden werd machinist Sarah Friday ontslagen, zogenaamd "omdat ze haar werk niet goed deed". Sarah was veiligheidsfunctionaris van de spoorwegvakbond RMT, en de bond heeft gezegd dat ze werd ontslagen omdat ze druk uitoefende op de directie om de veiligheidsregels in acht te nemen. Haar zaak wordt nu bekeken door een industrieel tribunaal.

Minister in debat met racist

De Labour-regering blijft ontkennen dat het bezig is met een racistische hetze tegen asielzoekers en anderen. Maar in de praktijk blijken Labour-ministers maar al te bereid om openlijke racisten een weg naar de publiciteit te bieden. De Minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, is in toenemende mate actief op dit terrein. Kortgeleden ging hij met zijn politievrienden op pad om illegale immigranten op te pakken.

Niet veel later ging hij in debat met een reactionaire Amerikaanse schrijver die beweert dat mensen met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan blanke mensen. Dr. Charles Murray zegt in zijn boek The Bell Curve dat de armen altijd arm zullen blijven omdat ze genetisch de minderen zijn van de rijken. Murray baseert zich op IQ onderzoeken, en één van zijn stokpaardjes is het afschaffen van uitkeringen voor ongetrouwde moeders. Hij zegt verder dat ongetrouwde moeders bezig zijn met "het creëren van een criminele onderklasse."

Dit soort onzinnige beweringen zouden direct uit de koker van Hitler of de aanhangers van de apartheid in Zuid-Afrika kunnen komen. Natuurlijk sprak Straw de Amerikaanse schrijver tegen tijdens het debat dat de titel 'De groeiende dreiging van de onderklasse' droeg. Maar door aanwezig te zijn en actief deel te nemen gaf hij de Amerikaanse racist de mogelijkheid zijn verwerpelijke gedachtegoed onder een groot publiek te brengen.

De ideeën van Murray zijn natuurlijk niet nieuw. Alle fascisten en racisten hebben geprobeerd om wetenschappelijk feiten aan te dragen om hun vooroordelen en haattheorieën te onderbouwen. In feite gaat Murray nog verder door te beweren dat "de armen" eigenlijk van een ander ras zijn en geen hulp of ondersteuning nodig hebben.

Zijn beweringen zijn een afspiegeling van de huidige gedachtengangen van de imperialistische heersers wereldwijd. Ze geven legitimiteit aan hun eigen rijkdom en macht en aan verdere aanvallen op de sociale verworvenheden. Het is een ontkenning van het onbetwistbare feit dat werkende mensen arm zijn omdat ze onderdrukt worden. De kapitalisten, de landeigenaren en de uitbuiters minachten de mensen die de rijkdom van de wereld voortbrengen. Er zal een dag komen dat ze in plaats van minachting angst zullen voelen voor de mensen die ze nu 24 uur per dag uitbuiten.

Bronnen: New Worker, BBC Ceefax