Imperialistische zorgen?

Amerikaanse kijk op Griekse verkiezingsuitslagen

Door Anna Ioannatou

Interessanter dan een beoordeling van eigen mensen is vaak de beoordeling door tegenstanders. Word je door je tegenstanders gehuldigd, dan doe je er goed aan te bekijken wat je fout gedaan hebt. En als ze kritiek op je hebben, dan ben je zeer waarschijnlijk op het goede pad.

Zeer informatief is daarom ook het eerste gepubliceerde verslag van het Amerikaanse Congres over de Griekse verkiezingen van 9 april jl. Uiteraard blijkt uit dit verslag duidelijk de tevredenheid van Amerikaanse zijde over het feit dat dezelfde regering herkozen is, maar ook hoe hinderlijk het is, dat de Communistische Partij (KKE) heeft standgehouden.

Het verslag, dat op 8 mei gedateerd is, heeft het op drie punten over de KKE. Hier volgen ze:
  1. "De verkiezingsuitslagen geven aan, dat de bipolaire tendens behouden blijft, want de kleinere partijen, behalve de KKE, zijn flink achteruitgegaan."
  2. "Van de kleine partijen heeft alleen de KKE zijn harde kern van getrouwen gehandhaafd. De KKE is de voornaamste stem van de super-patriotten en het anti-Amerikanisme in Griekenland."
  3. "De kiezers van de KKE zijn al even stabiel als de tegenstand van die partij is tegen Griekenland's lidmaatschap van EU en NAVO. Deze partij zal lastig blijven, zal demonstraties op touw blijven zetten en oefent een invloed uit, die helemaal niet in verhouding staat tot zijn percentage kiezers. De boodschap van de KKE beïnvloedt veel Grieken, zelfs als ze op andere partijen stemmen, zoals toen met de NAVO-campagne tegen Joegoslavië en Clinton's bezoek aan Griekenland in november 1999."
Aangezien de VS de verkiezingsuitslagen negatief vinden wat betreft de KKE, kunnen we deze met precies dezelfde argumentatie als positief beschouwen, tenminste wat die partij betreft.

Dat van Amerikaanse zijde de stemming onder de Griekse bevolking zo nauwlettend in het oog wordt gehouden (met als graadmeter de invloed van de KKE) is niet zo verwonderlijk, gezien de plaats die de Balkan inneemt in de nieuwe doctrine van de NAVO. Op 20 mei gingen NAVO-oefeningen van start onder de naam "Dynamic Mix-2000". Deze oefeningen, die tot 10 juni zullen duren, openen de deur voor de Grieks-Turkse militaire samenwerking in dienst van de nieuwe NAVO-doctrine. (Turkse gevechtsvliegtuigen in de buurt van Vólos, Griekse oorlogsfregatten in Smyrna en weer Turkse in Soéda op Kreta). Het scenario bevat "uitingen van instabiliteit" in Noord-Griekenland, alwaar de bondgenoten snel de orde zullen komen herstellen. Dat deze Grieks-Turkse samenwerking plaatsvindt binnen het kader van juist deze militaire oefeningen, wijst erop dat de z.g. toenadering gesneden is op maat van de imperialistische militaire staven met als doel de 'nieuwe orde' op te leggen in het explosieve Balkangebied. In het hele land werden acties gevoerd tegen "Dynamic-Mix 2000", vooral in het noorden. Waarmee gelijk wordt aangetoond, dat het verslag van het Amerikaanse Congres over de verkiezingsuitslagen juist was.