Negende Internationale Communistische Seminar in Brussel

Alarm tegen fascisering

Van een correspondent

Van 2 t/m 4 mei kwamen, op uitnodiging van de Belgische PVDA, honderdvijftig communisten uit 42 landen samen in Brussel om te discussieren over de toenemende verrechtsing en het fascisme, dat overal in de wereld opduikt.

Het Internationale Communistische Seminar (ICS) kwam voor de negende keer bijeen in Brussel. De deelnemers waren afgevaardigd door 68 communistische partijen, waaronder de NCPN, of organisaties. Negentien andere afgevaardigden vonden niet het nodige geld voor de reis of kregen geen visum. Nog eens 26 anderen stuurden een solidariteitsboodschap.

Sinds 1991 brengt het ICS elk jaar de internationale communistische beweging bijeen. De deelnemers trokken de lessen uit het failliet van het revisionisme in de Sovjet-Unie. Vorig jaar toonden ze aan dat geweld en oorlog regel zijn in de buitenlandse politiek van de imperialistische landen. De NAVO-bombardementen op Joegoslavië en de militaire bezetting van Kosovo vormden daarvan het zoveelste bewijs.

Dit jaar was het thema imperialisme, fascisering en fascisme. Twee hoofdpunten werden uitgediept: wat is de verhouding tussen de burgerlijke democratie en het fascisme? En op welke krachten moeten de communisten steunen voor een eenheidsfrontpolitiek tegen fascisme en oorlog? Er waren inleidingen van 41 deelnemers.

Internationale alarmlijn

Het seminar versterkte de eenheid tussen de communisten en ook hun inzicht in de verrechtsing en het fascisme. De deelnemers namen resoluties aan voor steun aan de strijd van het Colombiaanse volk en aan de Democratische Volksrepubliek Korea, tegen de agressieve houding van het imperialisme. Er waren ook solidariteitsmoties voor de politieke gevangenen van de Filippijnen, de VS, Duitsland en Turkije.

Op verzoek van verschillende deelnemers komt er straks een internationale alarmlijn voor solidariteit met de politieke gevangenen. Zo'n voorstel maakt het mogelijk gemeenschappelijke campagnes op te zetten, met de modernste communicatiemiddelen. De PVDA-B verzocht de NCPN om deze lijn samen op te zetten. Er was ook een voorstel voor een Internationale Liga voor de Volksstrijd.

Meer info kunt u aanvragen via wpb@wpb.be. Een keuze uit deze toespraken vindt u in het volgende nummer van Marxistische Studies en op de website www.ptb.be.

Marxistisch-Leninistische Communistische Partij van Ecuador

Democratie is masker voor dictatuur van burgerij

"Onder het mom van democratie en in het tijdperk van het zogezegde 'einde van de ideologieen' worden de sociale voorzieningen omgevormd tot bedrijven die mooie winsten opbrengen voor de ondernemers. In naam van de vrijheid vervolgt men de vakbondsorganisaties van de werkers en de revolutionaire militanten.

Noch de privatiseringen, noch de afschaffing van openbare vrijheden konden de massa van de arbeiders tot stille onderwerping bewegen. Noch de neoliberale maatregelen, noch de globalisering en alles wat dat op politiek en economisch vlak met zich meebrengt, konden de crisis bezweren; niet de crisis van het kapitalisme en het imperialisme, en niet de economische crisis in ons land.

De laatste jaren is de arbeiders- en volksstrijd in Ecuador belangrijk en betekenisvol. Sinds januari van dit jaar is ook het Indiaanse volk in opstand gekomen en ligt het aan de basis van grote strijdbewegingen over heel het land."

Zdenek Stefek Communistische Jeugdbond van Tsjechië

Communisme verbieden, is dat democratie?

"Door de aanhoudende economische en politieke problemen in Tsjechië willen steeds meer mensen stemmen op de communistische partij. Vandaar dat de communistenhaters een amendement in de strafwet voorstellen om lidmaatschap of zelfs maar sympathie voor het communistische ideeëngoed strafbaar te maken. Iedereen weet natuurlijk dat dit een voorwendsel is om de CP en de Communistische Jeugdbond te verbieden. Gelukkig heeft het parlement het amendement verworpen (met slechts één stem verschil!)"

De Europese overheid in Brussel wil dat Praag een einde maakt aan de 'stalinistische' communistische organisaties, voordat Tsjechië toetreedt tot de Europese Unie.

Zdenek Stefek: "Er zijn steeds meer voortekenen van fascisme. Extreem-rechtse organisaties gaan zich steeds beter organiseren op internationaal vlak. Het fascisme dat zich verstopt in de burgerlijke parlementaire partijen, steekt steeds weer de kop op."

Monica Moorehead Wereld Arbeiderspartij, VS

Democratie op zijn Amerikaans

"De Verenigde Staten vormen 5 procent van de wereldbevolking maar ze tellen 25 procent van het totaal aantal gevangenen in de wereld, namelijk zo'n 2 miljoen mensen. Zelfs voor de geprivatiseerde gevangenissen heeft de Amerikaanse regering meer geld over dan ooit. In 1996 spendeerde Washington meer aan de bouw van gevangenissen dan aan universiteiten, namelijk een miljard dollar. In datzelfde jaar besloot president Clinton de sociale bijstand op te heffen.

Als je al het werk telt dat één enkel bedrijf aan gevangenen uitbesteedt, dan is de penitentiaire industrie de tweede grootste werkgever van het land (na General Motors), met 523.000 arbeiders. World Research Groups, een investeringsbedrijf uit New York, vat de situatie als volgt samen: "Nu de arrestaties en veroordelingen toenemen, valt er veel winst op te strijken, de winst uit de misdaad. Aarzel niet: koop meteen aandelen in deze topindustrie!"

In Ohio produceren gevangenen auto-onderdelen voor Honda, voor 2 dollar per uur terwijl een uurloon van een georganiseerde arbeider gemiddeld 20 à 30 dollar bedraagt. De gevangenissen vormen een bedreiging voor het werk van de georganiseerde arbeiders."

José Maria Sison, oprichter van de Filippijnse Communistische Partij

Koude oorlog was Derde Wereldoorlog

"De koude oorlog was eigenlijk een Derde Wereldoorlog als we de volgende elementen bekijken. Ten eerste: het aantal overzeese militaire basissen, personeel en materiaal dat de Amerikanen inzetten om de socialistische landen te omsingelen en volkeren uit te roeien. Ten tweede: de miljoenen doden en gewonden die de Amerikaanse aanvalsoorlogen veroorzaken onder de strijders en onder de lokale bevolking. Ten derde: de onfortuinlijke slachtoffers van slachtpartijen die door de Verenigde Staten geleid worden, maar uitgevoerd door de fascistische regimes die ze steunen.

De successen die het Amerikaanse imperialisme behaalt met zijn aanvalsoorlogen tegen Irak en Joegoslavië, of met zijn Pax Americana in het Midden-Oosten en in Centraal- en Oost-Europa, zijn slechts tijdelijk. Zij zaaien het zaad van de oorlog. Oorlogen die in de nabije toekomst zullen losbarsten tussen imperialisten onderling en tussen imperialisten en onderdrukte volkeren.

De sociale onrust die over de hele wereld steeds sterker wordt, is de voorbode van de heropstanding van de anti-imperialistische en socialistische beweging van de 21ste eeuw. Grote overwinningen wachten het proletariaat en de onderdrukte volkeren van de hele wereld."