Als u uw bezwaar- of beroepszaak wint

Door mr Sjoerd Visser, advocaat in Stadskanaal

Ook dat kan u gebeuren: u dient een bezwaarschrift in of u gaat in beroep tegen een beslissing over een uitkering of voorziening op grond van de sociale zekerheidswetten, en u wordt in het gelijk gesteld. Dat is fijn, maar het betekent niet altijd dat u de fel begeerde uitkering of voorziening ook krijgt. Daarover gaat dit stukje.

Verder zijn er in bezwaar en beroep mogelijkheden om schadevergoeding te krijgen als u het bezwaar of beroep wint. De rechter veroordeelt dan haast altijd de uitkeringsinstantie in de proceskosten die u hebt moeten maken. Dit geldt alleen in uw voordeel: als u het beroep verliest wordt u niet veroordeeld in de proceskosten van de uitkeringsinstantie.

Als u een bezwaarschriftprocedure wint gelden de minste formaliteiten. De uitkeringsinstantie trekt de beslissing, waartegen u bezwaar had gemaakt, in. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe, andersluidende beslissing. U kunt de uitkeringsinstantie dan vragen om de kosten van rechtshulp in de bezwaarschriftprocedure te vergoeden. Als in deze nieuwe beslissing weer niet aan uw bezwaren tegemoet wordt gekomen kunt u daartegen opnieuw een bezwaarschrift indienen. Bijvoorbeeld als de uitkeringsinstantie bij de eerste beslissing formele fouten gemaakt heeft, die zo ernstig zijn dat ze tijdens de bezwaarschriftprocedure niet kunnen worden gerepareerd. De uitkeringsinstantie doet dan haar huiswerk over, deze keer zonder fouten, maar soms met weer het resultaat dat u de uitkering of voorziening niet krijgt. Om die alsnog te krijgen moet u dus verder procederen. Het gaat op die manier wel erg lang duren. Belangrijk om te weten is, dat de uitkeringsinstantie gebonden is aan wettelijke beslistermijnen: binnen 6 tot 17 weken na ontvangst van uw bezwaarschrift moet er een beslissing op uw bezwaarschrift verzonden zijn. Als u ziet dat de uitkeringsinstantie deze beslistermijn overschrijdt en aan u geen schriftelijke mededeling heeft gedaan van opschorting van de beslistermijn, kunt u bij de rechtbank een beroep indienen tegen het niet tijdig nemen van een beslissing. De uitkeringsinstantie krijgt dan een standje van de rechtbank en wordt veroordeeld om uw proceskosten te vergoeden.

In beroep, bij de sector bestuursrecht van de rechtbank, gelden meer formaliteiten. Aan het begin van de beroepszaak hebt u een griffierecht moeten betalen aan de rechtbank. Als u het beroep wint moet de uitkeringsinstantie u dat griffierecht vergoeden. Ook spreekt de rechter dan ambtshalve uit, dat de uitkeringsinstantie uw proceskosten moet vergoeden. De rechter stelt zelf het bedrag van die proceskostenvergoeding vast. Daarvoor gelden tarieven, die meestal iets lager uitkomen dan uw werkelijke kosten. Vergeet niet, dat u sommige gemaakte kosten van tevoren aan de rechter moet opgeven, zo mogelijk met kopieën van de nota's. Zoals kosten voor het verkrijgen van medische rapporten, uittreksels, accountantskosten gemaakt in verband met het beroep, kosten van getuigen en deskundigen, die schriftelijke verklaringen afleggen of met u meekomen naar de rechtszitting. Als u het beroep wint veroordeelt de rechter de uitkeringsinstantie ook in deze kosten. Dat geldt ook voor de reiskosten, die u hebt moeten maken om naar de rechtbank te komen. Voorwaarde is alleen dat u deze kosten tijdig en met voldoende bewijsstukken hebt opgegeven aan de rechtbank. Als u in bezwaar en beroep steeds maar een uitkering niet gekregen hebt en u uiteindelijk wint en die uitkering alsnog krijgt, betekent dit wel dat u de uitkering enige jaren te laat krijgt. U kunt de rechtbank dus vragen om de uitkeringsinstantie te veroordelen in de wettelijke rente over het bedrag van de uitkering, die u al lang geleden had moeten krijgen. Als u door het lange wachten op de uitkering in financiële problemen bent geraakt, kunt u de rechter vragen om de uitkeringsinstantie te veroordelen in de daardoor veroorzaakte deurwaarders- en andere kosten. Als u overspannen bent geraakt van al die procedures en van de lange onzekerheid, kunt u de rechter vragen om de uitkeringsinstantie te veroordelen tot een betaling van smartengeld aan u. U moet daarvoor wel een medisch rapport kunnen overleggen, waaruit blijkt dat uw gezondheidstoestand uitsluitend als gevolg van de procedure en het lange wachten slechter is geworden.

Maar goed, u hebt in beroep gewonnen en uit de rechterlijke uitspraak volgt, dat u alsnog de uitkering of voorziening toegekend krijgt. Bij uitkeringsinstanties zoals GAK en Cadans moet u dan nogal eens heel lang wachten op de werkelijke uitbetaling. Wees niet te bescheiden: klim na twee maanden wachten in de telefoon. En als u dan van de uitkeringsinstantie te horen krijgt dat men van niets weet of dat de behandelend medewerker even weg is, dien dan schriftelijk een directieklacht in bij de directie van de uitkeringsinstantie (voor gemeentes bij het College van B&W). U hebt al zo lang moeten procederen om uw recht te krijgen, dat u er nu het volste recht op hebt dat de uitkeringsinstantie u met spoed de uitkering of voorziening uitbetaalt.

Als u hierover of over andere dingen vragen hebt, bent u welkom op het gratis spreekuur van Advokatenkantoor Visser cs., elke maandag van 17 tot 20 uur aan de Hoofdkade 108 (bij de Buinersluis) in Stadskanaal.