CLASS STRUGGLE - Strijdnieuws uit Groot-Brittannië

Door Bert Bakkenes

Verkiezingskoorts slaat toe

Het lijkt erop dat de verkiezingscampagne in Groot-Brittannië is begonnen. In het uiterste geval kan de regering Blair nog tot voorjaar 2002 regeren. Maar de kans is groot dat 2001 het verkiezingsjaar gaat worden. Dit is vooral merkbaar in het Lagerhuis waar de regering en de Tory-oppositie elkaar om de oren beginnen te slaan met beloften en heftige aanvallen die eigenlijk alleen in verkiezingsperiodes passen. Labour-ministers hebben hevige kritiek gegeven op de beslissing van de universiteit van Oxford om geen plaats toe te kennen aan studente Laura Spence.

Laura Spence komt uit een arbeidersgezin in Tyneside en wil medicijnen studeren. Ze heeft alle benodigde papieren en een goede kans van slagen. Toch hield Oxford de deuren dicht. Volgens Labour-ministers omdat de universiteit in de selectieprocedure meer naar afkomst dan naar vaardigheden kijkt. Dit is zeker waar, maar als we kijken wat Labour voor studenten met een arbeidersachtergrond heeft gedaan blijkt al snel dat Blair en consorten weinig te melden hebben. Het lesgeld wordt steeds hoger en het beurssysteem is vervangen door leningen. Voor de meeste jongeren uit arbeidersgezinnen zit studeren er dus gewoon niet meer in. Laura Spence is intussen naar Amerika vertrokken waar de Harvard Universiteit haar wel een plaats bood.

Labour heeft geprobeerd van de zaak een bewijs te maken dat de partij haar achterban trouw is gebleven. Blair is bang dat bij de volgende verkiezingen veel Labour-aanhangers gewoon weg zullen blijven. Maar van echte veranderingen is geen sprake. Labour blijft vasthouden aan lagere belasting voor de hogere inkomens, terwijl de pensioenen dit jaar met een miserabele 75 pence per week omhoog zijn gegaan. Dit heeft de Tories de mogelijkheid gegeven als pleitbezorgers voor de pensioengerechtigden op te treden. De Tories beloven hogere pensioenen, maar ook dit is weer gebaseerd op een serie leugens. De pensioenen zullen omhoog gaan, maar andere uitkeringen zoals de kerstbonus en de verwarmingsuitkering in de winter zullen worden ingetrokken.

Voor de Britse arbeiders blijft er maar één weg open. De huidige Labour-leiding van omhooggevallen middenklassers moet verdwijnen. De Labour Partij is niet het eigendom van Blair en zijn elitaire vrienden. Dit betekent dat er strijd voor het socialisme binnen de partij gevoerd moet worden. De linkervleugel is hard aan versterking toe. In het komende jaar moet deze strijd voor het arbeidershart van de Labour Partij centraal staan. De lege beloftes en mooipraterij van de huidige leiding zullen dan vanzelf in de prullenbak verdwijnen.

Noord-Ierse regering weer aan het werk

De Noord-Ierse interim-regering functioneert weer nadat de protestantse Unionisten vorige week besloten om het IRA-aanbod voor wapeninspecties te accepteren. UUP-leider David Trimble heeft maar 53 procent van zijn achterban kunnen overtuigen. Dit lage percentage kan in de toekomst grote problemen veroorzaken.

Onmiddellijk na de stemming maakte de staatssecretaris voor Noord-Ierland, Peter Mandelson, bekend dat de interim-regering haar volmacht terug zal krijgen. Dit is intussen gebeurd. Maar niet alle problemen zijn opgelost. De tweede Unionisten partij, de DUP, heeft gezegd dat het zal proberen de regering te verstoren. De DUP levert wel twee ministers, maar zij zullen steeds opnieuw vervangen worden door anderen. De DUP blijft fel tegen het Goede Vrijdag-akkoord en zal alles doen om het hele proces te ondermijnen.

Ook zijn er nog grote problemen over welke vlaggen in Noord-Ierland gebruikt kunnen worden. Sinn Fein heeft voorgesteld om zowel de Britse als ook de Ierse vlag op publieke gebouwen te plaatsen. De Unionisten zijn hier op tegen en willen alleen de Britse vlag gebruiken. Als er geen snelle overeenkomst komt op dit terrein is de kans groot dat de Britse regering zal ingrijpen, en een oplossing afdwingen.

Bom in het centrum van Londen

Als de Britse regering dacht met het Goede Vrijdag-akkoord en de Noord-Ierse regering van Ierse aanslagen af te zijn heeft men het duidelijk mis gehad. Op 1 juni ontplofte er een kleine bom onder Hammersmith Bridge in het centrum van Londen. De brug werd beschadigd, maar niemand raakte gewond. Volgens deskundigen ging het om een professionele Semtex-bom, de springstof die in het verleden vaak door de IRA is gebruikt.

De kans is groot dat de bomaanslag het werk is van één van de kleinere republikeinse organisaties die zich tegen het Goede Vrijdag-akkoord hebben gekeerd. Tot nu toe heeft niemand de aanslag opgeëist, maar alleen de Real IRA en de Continuity IRA komen in aanmerking.

Het is bekend dat een aantal IRA-leden, dat het niet eens is met het vredesproces, zich heeft aangesloten bij de kleinere groepen die de gewapende strijd willen voortzetten. Ook een aantal wapens en explosieven is van eigenaar verwisseld. Er wordt beweerd dat veel jongeren zich bij deze organisaties hebben aangemeld. De bomaanslag is veroordeeld door Sinn Fein woordvoerder Martin McGuinness. Hij gaf aan dat Sinn Fein absoluut tegen dit soort acties is.

Gezondheidszorg verder in de problemen

De Britse gezondheidszorg raakt steeds verder in de problemen. De wachtlijsten worden steeds langer en meer en meer ziekenhuizen kunnen de financiële problemen nauwelijks meer aan. In Schotland zijn alle hartoperaties afgezegd omdat de enige hartspecialist die het land telde ontslag heeft genomen. Ook regeringsplannen om extra aandacht te besteden aan de meest voorkomende vormen van kanker kunnen niet worden uitgevoerd. Er is een schreeuwend gebrek aan specialisten op dit terrein.

Labour-ministers beweren steeds meer te investeren in de gezondheidszorg, maar de resultaten blijven tot nu toe uit. Het meeste geld verdwijnt in de bureaucratie en de verpleging heeft het nakijken. Als Labour op dit gebied nog enigszins geloofwaardig wil zijn, zal er snel actie ondernomen moeten worden om het tij te keren. Intussen is het aantal patiënten dat is gestorven door gebrek aan snelle behandeling al niet meer te tellen.

Bronnen: New Worker 02-06-2000, BBC Ceefax