Colombia en de bases op de Antillen

Openbare bijeenkomst op 17 juni om 19.00 uur in Den Haag.

Colombia, een land, zeer rijk aan grondstoffen, met zeer diverse regio's, in het noorden van Zuid-Amerika, met ca. 39 miljoen inwoners, werd de laatste jaren getroffen door staatsgeweld en klassenjustitie. Het gaat om een corrupte, ondemocratische, moordzuchtige en in de drugshandel verwikkelde staat. De media in Colombia zijn in dienst van het nationale en internationale kapitaal en dus in dienst van de opbouw van de nieuwe wereldorde: het neoliberalisme. Deze eist het gebruik van bepaalde middelen, zoals het monddood maken van alternatieve media of het vermoorden van journalisten, zoals van Manuel Cepeda Vargas, leidend communist en journalist in dienst van de revolutionaire zaak.

Het FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias Colombianas/Colombiaanse Revolutionaire Gewapende Macht) is ontstaan in antwoord op de willekeur van dit systeem, dat niet toestond, dat diverse krachten zich verzetten tegen de liberaal-conservatieve politieke oligarchie. De angst te worden geëlimineerd door terreurbendes, in de jaren 50 door de zogenaamde 'pajaros' en 'chulavitas' (tot moordenaars opgeleid) en tegenwoordig door de paramilitairen, met de steun van de Colombiaanse en Noord-Amerikaanse staat, leidde tot een gewapende tegenbeweging. Het FARC heeft al jaren een plan voor een politieke oplossing van de vraagstukken, maar de onderhandelingen met president Pastrana bleven tot nog toe zonder enig resultaat. Om de politieke oplossing te bevorderen heeft het FARC kortgeleden een nieuwe brede politieke partij opgericht: de Bolivaarse Beweging voor een Nieuw Colombia.

In de Tweede Kamer vindt binnenkort de discussie plaats over een verdrag dat het mogelijk moet maken dat de VS 10 jaar lang vanaf twee bases op de Antillen 32 F-16 straaljagers kunnen laten opereren, ter ondersteuning van de 63 aanvalshelikopters in Colombia en de daar aanwezige 300 militaire VS-adviseurs. Nu is er al sprake van een tijdelijke vergunning en zijn de bases al geruime tijd operationeel. Het Caribische gebied, inclusief de noordelijke Latijns Amerikaanse landen, worden nog steeds als de onmiddellijke achtertuin van de VS beschouwd. De VS proberen met alle middelen de opkomende roep om onafhankelijkheid in te dammen. Daarom is het gebied, waarin ook Cuba en Haïti liggen, een kruitvat, dat elk moment zou kunnen ontploffen, tenzij er politieke oplossingen worden gevonden. Nederlandse steun, onder de dekmantel van drugsbestrijding, aan een gewelddadige oplossing is niet gewenst. Die steun dreigt nu te worden verleend. Uiteraard moet de handel en verkoop van drugs met alle mogelijke middelen worden bestreden, maar deelname aan een interventieoorlog tegen de guerrillabeweging in Colombia is een ander verhaal.

Het geweld in Colombia moet stoppen. Geen VS-bases op de Antillen.

Het Latijns Amerika Centrum in Den Haag organiseert a.s. zaterdag 17 juni in Den Haag een informatiebijeenkomst in Wijk en Dienstencentrum De Kronkel, Westeinde 425. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Er zijn twee inleidingen: Tom Blickman, Transnational Institute en Sebastian Linares, vertegenwoordiger van het FARC in Europa. Daarna is er uitgebreid gelegenheid voor discussie. Entree is vijf gulden.