NAVO-oorlog: uraniumkogels en de gevolgen

Het rapport: 'Het gebruik van verarmd uranium: een misdaad tegen de mensheid', van Doug Rokke, doctor in de natuurkunde, aan de staatsuniversiteit Jacksonville, zal in de komende Manifest voor het eerst in Nederlandse vertaling worden gepubliceerd. Ook vermenigvuldigen en verspreiden is een noodzaak. Dr. Rokke is akkoord met de tekst, waarvan Manifest de Duitse en Engelse versie ontving. De originele Engelse tekst: Use of Depleted Uranium: a Crime Against Humanity, wordt op de website geplaatst, om ook in het buitenland te worden verspreid.

De NAVO heeft, al tijdens de bombardementen op Joegoslavië, toegegeven, dat ze uraniumkogels gebruikte. In de Servische provincies Kosovo en Metohija, maar ook in de rest van Servië liggen sindsdien ontelbare aantallen uraniumhoudende kogels, splinters van munitie en voorwerpen die geraakt zijn. "Een exacte plaatsbepaling van het gebied" is onmogelijk, aldus het Duitse ministerie van Defensie in een brief van 16 juli 1999, waarvan de AIK een kopie in haar bezit heeft. Redenen: De doelen zijn pas tijdens de actie door de piloten bepaald. "De NAVO," zo gaat de brief verder, "heeft op 1 juli 1999 gewezen op mogelijk gevaar van gif in het omgaan met voertuigen, die door munitie met verarmd uranium getroffen zijn en heeft geadviseerd preventieve maatregelen te treffen." Dit is ook doorgegeven aan de hulporganisaties, die in Kosovo aan het werk waren, aldus de brief. Over de mensen in Joegoslavië hebben ze het niet, en "Een plan voor de ontsmetting door de NAVO hebben we op dit moment niet." De NAVO waarschuwt dus voor de gevolgen van haar uraniumkogels, maar zegt niet, waar de gevaren op de loer liggen en weigert de schade te herstellen. "Dat de NAVO uit rapporten over munitie en van piloten de doelgebieden heel precies kent, waarin wapens met munitie van verarmd uranium werden gebruikt," heeft de Britse krant de "Independent" door eigen onderzoek ontdekt, aldus de editie van 16 oktober 1999. De getroffen gebieden zijn de "gebieden rond Djakovica, Mitrovica, Pristina, Urahovac en Servië zelf." Toen in Bosnië al heeft de NAVO in augustus en september 1995 Servische stellingen in Sarajevo, Goraszde en op de berg Majevica met radioactieve wapens gebombardeerd, aldus de "Telegraf" van 3 april 1996; zij citeerden de krant de "Oslobodjenenje" (14 maart 1996), die verschijnt in Pale, republiek Srpska.

NAVO weigert medewerking

De VN hebben een milieuteam voor de Balkan opdracht gegeven een onderzoek in te stellen. De voorzitter, de Fin Pekka Haavisto, verklaarde vorig najaar in de aangehaalde editie van de Independent, dat de NAVO weigert om mee te werken.

Irak heeft al in 1997 de Wereldgezondheidsorganisatie gevraagd een rapport over de gevolgen van uraniumhoudende munitie op te stellen. Dat land werd in de Golf-oorlog getroffen door zo'n 940.000 uraniumkogels. Een rapport hierover is nooit gemaakt. Nu staat er in het VN-rapport over de gevolgen op de Balkan alleen maar, dat "tijdens en meteen na de aanval, waarbij verarmd uranium is gebruikt, er enkele mensen in de onmiddellijke omgeving door inademen aan verarmd uranium kunnen zijn blootgesteld." De bondsregering maakte zich er, op een vraag van de PDS vorig jaar juli in de bondsdag "over het gebruik van uraniumkogels in de Golf-oorlog en in Joegoslavië (31.000)" (stuknummer 14/1117), kort en krachtig met de volgende woorden vanaf: "eigen studies of onderzoek naar dit onderwerp zijn niet voorhanden."

Onderzoeker geterroriseerd

De voormalig natuurkundewetenschapper van het uraniumteam van het VS-ministerie van defensie, Dr. Doug Rokke, die tegenwoordig doceert aan de staatsuniversiteit van Jacksonville, Alabama, als hoogleraar in milieuwetenschappen, beschuldigt het Pentagon en de regering van de VS ervan, dat ze de door wetten van de VS voorgeschreven maatregelen op grote schaal achterwege laten en vele hinderpalen leggen op de weg van onderzoek naar de risico's van verarmd uranium. Sinds zijn publieke afwijzing en na herhaalde waarschuwingen van het Pentagon, wordt hij op alle mogelijke manieren geterroriseerd. Op 30 april jl. schoot iemand op zijn slaapkamer. Dr. Rokke eist: "Iedereen, die door inademen, eten of door wondinfectie met verarmd uranium in aanraking is gekomen, moet medische hulp krijgen. Alle splinters van uraniumkogels, elk verroest apparaat, alsook de besmette roestende onderdelen, moeten verwijderd worden en adequaat afgevoerd. Het gebruik van uraniumkogels moet verboden worden." Deze eisen worden ook gesteld door het International Action Center, door Artsen tegen Kernbewapening (IPPNW), in een campagne van de afgevaardigde in de bondsdag, Heidi Lippmann, die namens de PDS in de defensie-commissie zit, en door vele anderen. Er moet kennelijk nog veel meer druk uitgeoefend worden, voordat deze eisen zullen worden opgevolgd.

Van: Klaus von Raussendorff. Vert. Toos Plug