Hoe duur is een advocaat?

Door mr Sjoerd Visser, advocaat in Stadskanaal
Als u voor een rechtszaak de hulp van een advocaat moet inschakelen, kan het zijn dat u de nota's van die advocaat helemaal zelf moet betalen. Het kan ook zijn, dat u de zaak wint en dat de tegenpartij veroordeeld wordt om een gedeelte van uw advocaatkosten te betalen. En als u een niet al te hoog inkomen hebt, niet al teveel eigen vermogen of een niet al te hoge overwaarde op uw eigen huis, komt u in aanmerking voor procederen tegen verminderd tarief. Dan betaalt het ministerie van Justitie uw advocaatkosten en betaalt u alleen een eigen bijdrage.

Wanneer komt u in aanmerking voor rechtshulp tegen verminderd tarief? Als uw netto inkomen per maand onder het bedrag ƒ 2.730,- blijft (voor een alleenstaande) of als het netto gezinsinkomen per maand onder het bedrag ƒ 3.900,- blijft (voor gehuwden, samenwonenden en eenoudergezinnen). Deze bedragen gelden ingaande 1 januari 2000.

Het kan zijn dat u aan deze voorwaarde voldoet maar dat u toch geen rechtshulp tegen verminderd tarief krijgt. Er wordt namelijk ook nog gekeken naar het vermogen, dat u hebt naast uw inkomen. Voor een alleenstaande mag dat vermogen niet hoger zijn dan ƒ 14.000,-, voor gehuwden, samenwonenden en éénoudergezinnen niet hoger dan ƒ 20.000,-. Voor zover u vermogen hebt in de vorm van overwaarde (de waarde van het huis, verminderd met het totaalbedrag van de hypotheek) op een door uzelf bewoond eigen huis, blijft daarvan maximaal ƒ 75.000,- buiten beschouwing. Als u met uw vermogen uitstijgt boven deze bedragen wordt het meerdere meegerekend en kan het zijn, dat u toch weer de advocaat helemaal zelf moet betalen. Rechtshulp tegen verminderd tarief vraagt u aan met een formulier, de verklaring omtrent inkomen en vermogen. Dat formulier kunt u verkrijgen bij de sociale dienst van uw gemeente of bij uw advocaat. Het ingevulde formulier moet u bij de sociale dienst laten controleren en afstempelen. Om die controle mogelijk te maken moet u salaris- of uitkeringsspecificaties dan wel bankafschriften van loon of uitkering meenemen. Het ingevulde en afgestempelde formulier geeft u aan uw advocaat. Deze maakt dan meteen kopieën van uw bijbehorende loon- of uitkeringsspecificatie. Hij voegt die als bijlagen bij het formulier en stuurt het geheel op naar de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand neemt de beslissing of u wel of niet rechtshulp tegen verminderd tarief krijgt en stelt de hoogte vast van de eigen bijdrage, die u daarvoor moet betalen. Als de rechtshulp u wordt toegekend krijgt uw advocaat een zogenaamde toevoeging. Als u het niet eens bent met een beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand, kunt u daartegen bezwaar maken en vervolgens in beroep gaan. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen loopt de eigen bijdrage van ƒ 120,- (voor minimum-inkomens) tot ƒ 1.080,-. U moet er wel aan denken, dat de eigen bijdrage steeds weer, voor iedere nieuwe zaak waarin u rechtshulp krijgt, verschuldigd is. In strafzaken geldt voor mensen met een minimum-inkomen, dat zij de laagste eigen bijdrage van ƒ 120,- niet hoeven te betalen.

In sommige rechtszaken geldt, dat u de eigen bijdrage terugkrijgt als u de zaak wint. Voor u is het dus belangrijk, dat u zich goed laat informeren over uw kansen, voordat u aan een rechtszaak begint. Veel advocaten bieden daartoe de mogelijkheid van een eerste gesprek, dat gratis is of waarvoor u alleen een Toga-tarief van ƒ 50,- hoeft te betalen.

Mocht u zijn aangesloten bij een vakbond of een rechtsbijstandsverzekering, dan kunt u van deze instanties vaak kosteloos rechtshulp krijgen, ook als uw inkomen of vermogen te hoog is voor een toevoeging. Mocht u ook daarvoor niet in aanmerking komen, dan moet u de advocaat zelf betalen. Spreek dan van tevoren goed met de advocaat af, welk uurloon hij in rekening zal brengen en hoeveel tijd hij ongeveer aan de zaak zal besteden. Denk eraan, dat boven op het uurloon nog kantoorkosten en 17,5 procent BTW in rekening worden gebracht. Wilt u meer weten of hebt u andere vragen, kom dan naar het gratis spreekuur van Advokatenkantoor Visser cs., elke maandag van 17 tot 20 uur aan de Hoofdkade 108 (bij de Buinersluis) in Stadskanaal.