Op vredesmissie naar Joegoslavië

Help mee aan de opbouw!

Op 15 juli vertrekt een groep jongeren van de Belgische jeugddienst Jongeren Aan Bod vanuit Brussel richting de Balkanzon. Naar het land, dat vorig jaar vanwege 'etnische zuiveringen' in Kosovo de verwoestende NAVO-bombardementen te verduren kreeg, nu te leiden heeft van een handelsboycot en dat nog dagelijks onder mediavuur ligt. De 'humanitaire interventie' liet een spoor van vernieling, doden en gewonden en psychische schade achter in de Joegoslavische samenleving, terwijl de grijnzende Shea op persconferenties bleef benadrukken dat de aanvallen zich in de eerste plaats tegen militaire doelen richtten. Die bombardementen op een vluchtelingenkonvooi, op de Chinese ambassade, op talloze woonwijken, fabrieken, ziekenhuizen, scholen, bruggen, monumenten, winkels en elektriciteitscentrales, ach, dat waren vergissingen. Ja, je moet als westerse imperialist natuurlijk keuzes maken. Het is òf een afzetmarkt, gebieden met grondstoffen en machtsuitbreiding in Oost-Europa aan je neus voorbij laten gaan òf tegen alle internationale verdragen in een soeverein, vijandig land, waar een laatste restje socialisme smeult, aanvallen met het oog op de lonkende olievelden in het Midden-Oosten. De keus was snel gemaakt en binnen de kortste keren stond de Balkan dan ook in vuur en vlam, waarna KFOR-soldaten als bevrijders Kosovo binnentrokken. Nu beschouwen de marionetten van het IMF en de wapenhandel hun actie als geslaagd.

Eind goed, al goed? Helemaal niet!

Economische problemen, zoals werkloosheid, veroorzaakt door de NAVO-oorlog en door de sancties worden eenvoudigweg in de schoenen van de verguisde Joegoslavische president Milosevic geschoven. Getraumatiseerde kinderen vragen zich temidden van de overgebleven puinhopen af, wanneer hun scholen eindelijk eens opgebouwd worden. Veel mensen rouwen nog steeds om dierbaren die ze, net zoals hun vertrouwen in de politiek, vooral in die van de westerse landen, kwijtgeraakt zijn. Internationaal bevindt Joegoslavië zich in een isolement. Kortom, een allesbehalve bemoedigende situatie.

Hoe zou je kunnen bijdragen aan het herstel van dit land met het oog op een vreedzame toekomst? Heel simpel; neem deel aan de politieke, culturele reis naar Joegoslavië deze zomer, sla de handen ineen met onze Belgische vrienden van JAB en steek de Joegoslaven een hart onder de riem! Drie weken lang maak je niet alleen kennis met je reisgenoten, maar ook met de gastvrijheid, het heerlijke, natuurlijke voedsel (dioxine-en salmonellavrij!) en de Slavische cultuur van Joegoslavië. Gedurende de eerste week verblijven we in een kinderdorp vlakbij Novi Sad in Vojvodina, waar we de handen uit de mouwen zullen steken voor het herbouwen van een door de NAVO getroffen kinderweeshuis. Dit is tevens de ideale gelegenheid om de kinderen persoonlijk te verblijden met het meebrengen van bijvoorbeeld speelgoed of andere nuttige spullen. Mest daarom je kamer, de zolder of de kelder eens flink uit!

De volgende twee weken worden grotendeels doorgebracht in Belgrado en omgeving, waaronder Sirogojno, een historisch stadje met eeuwenoude ruïnes (die dus al in deze staat waren voor de bombardementen!), Kragujevac, de stad van industrie en de Zastavafabriek en Nis. We zullen ons daarnaast bezighouden met sportactiviteiten en met het organiseren van een vredesactie samen met Joegoslavische jongeren. Discussies over, onder andere, de bombardementen, de ecologische gevolgen van de oorlog, de globalisering en de vrede, nemen tijdens onze reis een belangrijke plaats in. Uiteraard omvat het programma nog veel meer.

Nieuwsgierig of razend enthousiast geworden? Betuig je internationale solidariteit en neem contact op met het partijkantoor van de NCPN of door zo snel mogelijk een voorschot van 275 gulden, van het totale bedrag van 1375 gulden over te maken naar JAB.

Hopelijk komen nog andere Nederlandse jongeren op het idee om zich solidair te verklaren met het Joegoslavische volk door zich aan te melden.

Vredesjongeren aller landen verenigt jullie!

Met vriendelijke groet,

Annabelle Schouten

Voor meer info, zie http://www.jab.be of e-mail naar:jab@jab.be