Vreemdelingenwet - Nieuwe stap richting politiestaat

Door Bert Bakkenes
De laatste jaren heeft de Nederlandse politiek haar best gedaan om een zo groot mogelijke antipathie te ontketenen voor asielzoekers en vluchtelingen. Tentenkampen in de modder, illegale gevangenkampen waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden en lange wachttijden voor het verlenen van een status. Allemaal maatregelen die moeten bewijzen dat Nederland vol is en zeker geen veilige plaats voor vluchtelingen.

In de week van 5 juni begon in de Tweede Kamer het debat over de 'Vreemdelingenwet'. Na twee jaar van heen en weer praten lijkt het erop dat deze repressieve wet binnenkort door de Tweede Kamer zal worden getekend. Hoe ziet deze wet er precies uit en wat zullen de resultaten zijn van de maatregelen die veel verder gaan dan wat er onder de huidige Nederlandse wetgeving mogelijk was?

Rookgordijn

Zoals gebruikelijk is de wet door de paarse coalitie voorzien van een rookgordijn dat de ware bedoelingen aan het zicht moeten onttrekken. Volgens de regering zal de nieuwe wet de asielzoekers en vluchtelingen juist helpen omdat de wachttijden verkort zullen worden. Volgens ministers is dit de reden waarom deze maatregel nu naar voren geschoven wordt. Het lijkt dus alsof de regering de beste bedoelingen heeft.

Als we echter de kleine lettertjes van de wet goed bestuderen komen we tot een heel andere conclusie. De bedoeling van het beleid is volgens de regering om over iedere aanvraag binnen 6 maanden te beslissen. Maar er zijn veel mogelijkheden waardoor deze termijn weer verlengd kan worden. In feite zal er in de meeste gevallen geen tijdwinst zijn. Wél komt de bezwaarprocedure te vervallen. Dit betekent dat er onmiddellijk zal worden overgegaan naar de beroepsprocedure bij de rechtbank. Er zijn veel onterechte afwijzingen, de kans is dus groot dat de beroepsprocedures sterk zullen toenemen.

Status

Alle asielzoekers zullen onder de Vreemdelingenwet een tijdelijke status krijgen die recht geeft op onderwijs, arbeid en gezinshereniging. Maar de internationale status van vluchteling komt hierdoor in het gedrang. Dit betekent minder bescherming en jarenlange onzekerheid over het feit of de verblijfsstatus permanent zal worden gemaakt of niet. Het zal ook makkelijker worden om een status in te trekken.

Na afloop van een tijdelijke status moet weer een nieuwe aanvraag ingediend worden om een permanente status te verkrijgen. De overheid krijgt dan weer tussen de 6 en 12 maanden om een beslissing te nemen. Dit is zonder meer een verslechtering van de huidige situatie, waarin een groot deel van de statussen permanent verleend worden.

Ook zal er eerder tot uitzetting worden overgegaan. De laatste negatieve beslissing is ook meteen een verwijderingsbeslissing onder de nieuwe wet. Dit betekend dat mensen binnen vier weken moeten vertrekken of de ambassades nu meewerken of niet. Van opvang is dan geen sprake meer. Nog meer mensen zullen dus gedwongen zijn om de illegaliteit in te duiken.

Gevaarlijk

De meeste ingrijpende en gevaarlijke veranderingen vinden we onder de kop 'Opsporen van "illegalen"'. Controle-ambtenaren zullen in de toekomst het verblijfsrecht kunnen controleren als er een 'redelijk vermoeden' bestaat dat een persoon geen verblijfspapieren heeft. Onder de huidige wetten moest er nog een 'concrete aanwijzing' zijn voordat de controle-ambtenaren op jacht mochten gaan.

Woningen

Een 'redelijk vermoeden' is in de toekomst ook voldoende om woningen binnen te vallen. Niet alleen zal dit tot meer criminalisering van vluchtelingen en asielzoekers leiden, ook de macht van het controle-apparaat wordt stevig uitgebreid. Veel mensen, of ze nu een status hebben of niet, zullen zich niet meer veilig voelen in hun eigen woning.

Ieder uur van de dag of nacht hebben politie of andere delen van het repressie-apparaat het recht om binnen te vallen, papieren te controleren en mensen te terroriseren. In de praktijk gebeurde dit al, en menig asielzoeker heeft in de laatste jaren ongewenst bezoek gehad van figuren die zichzelf presenteren als de beschermers van recht en orde. Nu zullen deze praktijken door de nieuwe wet beschermd worden. Het resultaat is duidelijk; meer intimidatie en een sneller gebruik van geweld tegen mensen die zich verzetten.

Politiestaat

Met de nieuwe Vreemdelingenwet zet Nederland weer een nieuwe stap op de weg richting een politiestaat. Er moet ook niet vanuitgegaan worden dat deze maatregelen alleen vluchtelingen en asielzoekers zullen treffen. Dezelfde repressieve maatregelen, waar nu mee geoefend gaat worden, zullen ook worden ingezet als de Nederlandse arbeidersklasse massaal in verzet komt tegen verslechteringen, ontslagen en aanvallen op de sociale zekerheid.

De strijd tegen de Vreemdelingenwet gaat iedereen aan, en het verzet tegen deze maatregel moet dan ook gezamenlijk georganiseerd worden. Op dit moment gebeurt dit door 'Nederland Bekent Kleur (NKB)' in samenwerking met een aantal vluchtelingenorganisaties. Deze strijd moet op korte termijn worden opgevoerd om een tegenwicht te bieden aan een systeem dat steeds meer fascistische kenmerken begint te vertonen.

Om deze problematiek onder de aandacht te brengen organiseerde NBK op 3 juni een manifestatie op het Buitenhof in Den Haag met sprekers en muziek. De manifestatie en een korte demonstratie werden door ongeveer 400 mensen bezocht. In de komende weken zullen meer acties worden gevoerd in een poging om de Vreemdelingenwet, die op 1 januari 2001 van kracht moet worden, alsnog naar de schroothoop te verwijzen.

Voor verdere informatie kan er contact opgenomen worden met Nederland Bekent Kleur Postbus 59606 1040 LC Amsterdam

Tel:020-6897577 Fax: 020-6185691 e-mail: nbk@xs4all.nl