Verenigde Staten heropenen wapenwedloop

Van een correspondent

Het bezoek van de Amerikaanse president Clinton aan Rusland heeft niet geleid tot een akkoord over de voorgenomen plannen van Amerika om een anti-raketschild te ontwikkelen. De Verenigde Staten hebben dit plan een aantal weken geleden geopperd onder het mom van een verdediging tegen raketten uit landen als Noord-Korea, Iran en andere potentiële vijanden van Amerika. President Poetin heeft aangegeven dat in het ABM-verdrag uit 1972, dat door beide naties ondertekend is, duidelijk staat dat een nationaal afweersysteem voor ballistische raketten verboden is. Clinton gaf in de gesprekken, die hij met zijn ambtsgenoot voerde, aan dat Amerika dit verdrag als "een dode letter" beschouwt.

De plannen van de Verenigde Staten lijken op een heropening van de wapenwedloop. Als Amerika de plannen doorzet zal het nucleaire evenwicht in de wereld danig verstoord worden. Rusland en zelfs Europa hebben er sterk op aangedrongen dat de eenzijdige opstelling van Amerika bij het ontwikkelen van dit anti-raketsysteem ontoelaatbaar is.

Begin jaren '80 was het een andere president die heil zag in een ruimteschild. Reagan besloot toen groen licht te geven voor een project dat later bekend zou worden als 'Star Wars'. Middels satellieten, uitgerust met sterke lasers, zouden deze de inkomende raketten uit de USSR kunnen vernietigen, voordat zij het Amerikaanse luchtruim konden binnendringen. De plannen kostten dusdanig veel geld dat er vanaf is gezien.