22 juni 1941: Operatie Barbarossa

Duitse fascisten vallen socialistische Sovjet-Unie aan

Door Hein van Kasbergen

Zestig jaar geleden brak in omvang de grootste oorlog in de wereldgeschiedenis uit tussen het fascistische Duitsland en de Sovjet-Unie, een oorlog met de meeste slachtoffers. In de vroege ochtenduren van 22 juni 1941 kwam operatie Barbarossa tot uitvoering, waaraan Hitler en zijn generaals zes maanden hadden gewerkt. De driepuntige Duitse invasie, die mikte op Leningrad in het noorden, Moskou in het centrum en de Oekraine en de Kaukasus in het zuiden, moest leiden tot het vernietigen van de socialistische Sovjet-Unie en de communistische partij van de Sovjet-Unie (CPSU) onder leiding van partijsecretaris Stalin. De Grote Vaderlandse Oorlog tegen het fascistische Duitsland heeft de Sovjet-Unie meer dan 20 miljoen mensenlevens gekost (40 procent van alle omgekomenen in de tweede wereldoorlog). Er werden honderden steden, 70.000 dorpen en ongeveer 32.000 industriële ondernemingen verwoest. De oorlog werd na vier jaar hevige strijd tegen het fascisme gewonnen door het Rode Leger, partisanen en het volk van de Sovjet-Unie onder leiding van de CPSU. Zij allen streden voor de verworvenheden van het socialisme en de verdediging van de vrijheid en onafhankelijkheid van hun land.

Planeconomie superieur

De strijd tegen de Duitsers kon alleen maar gewonnen worden door het eensgezinde ideologische, morele en economische optreden van de partij. In dit kader bewees de socialistische planeconomie haar superioriteit. De strategische ondertekening, in augustus 1939, door Stalin van de Ribbentrop/Molotof-overeenkomst, zette het pact van München, waarbij de Sovjet-Unie door de geallieerden buitenspel was gezet, op losse schroeven. De Ribbentrop/Molotof-overeenkomst gaf de Sovjet-Unie een kleine twee jaar de tijd om haar gehele infrastructuur, spoorlijnen, 1526 fabrieken etc, honderden kilometers naar het achterland te verplaatsen. Een nooit geëvenaarde prestatie in de wereldgeschiedenis. Als dit niet was gelukt, zou de Sovjet-Unie van haar productie en bevoorrading afgesneden zijn geweest en was de industrie in Duitse handen gevallen. Alle experts zijn het erover eens dat dit voor de Sovjet-Unie en de geallieerden catastrofale gevolgen zou hebben gehad.
De eed van een soldaat (*)

Ik ben een Russische man, een soldaat van het Rode Leger. Mijn land heeft mij een geweer in de hand geduwd en mij weggezonden om te vechten tegen Hitler's zwarte horden, die zijn ingebroken in mijn land. Stalin heeft mij gezegd, dat de strijd hard en bloedig zal zijn, maar dat ik de overwinning zal halen. Ik heb Stalin gehoord, en ik weet dat het zo zal zijn. Ik ben de 193 miljoen vrije Sovjetmensen, en voor allemaal is Hitler's juk bitterder dan de dood. Mijn ogen hebben duizenden lijken van vrouwen en kinderen aanschouwd, langs de spoorwegen en de straten. Zij werden door de Duitse gieren gedood. De tranen van vrouwen en kinderen koken in mijn hart. Hitler, de moordenaar en zijn horde zullen voor die tranen betalen met hun wolvenbloed; want de haat van de wreker kent geen genade.

(*) Gedicht van Soerkov, geschreven in 1941.